На 10 август в България се отбелязва Професионалният празника на готвачите. Като обикновени ценители-потребители решихме да го отбележим със селекция от приятни места за хапване и пийване. Пък готвачите нека първо добре си свършат работата, за да останем доволни, а после да празнуват. 


„СкараБар” в парка „Заимов”
В София има 3 ресторанта с това име. Нашият любим „СкараБар Сфумато”има предимството да разполага с отвореното пространство на парка, което му позволява да има много места, романтични люлки, хванати за клоните на дърветата и осветление, което е особено романтично в нощния мрак. Тук следват принципа „Наистина вкусната храна не трябва да е задължително скъпа или сложна” , който ние категорично одобряваме. Интериорът на вътрешната част и на тоалетните има своите грабващи акценти, като арт снимки по стените, стари соц табели, забавни надпис, покривките от крафт хартия и крушки с кабели вместо претенциозни лампи. В кюфтетата и кебапчетата не слагат нищо друго, освен истинско месо, зеленчуците са печени на грил, а шоколадовият сладкиш с ментов сладолед те кара да възкликнеш от доволство!

Снимка: skarabar.com

 

Бистро Pesтo
Малко уютно местенце в центъра на София, където можеш да отидеш само леко да хапнеш, а неволно да прекалиш. Панините, които правят, са истинска италианска приказка - хрупкави хлeбчета, погалени от доматена паста, прегърнали патладжани на скара,италиански колбаси и моцарела, а в допълнение ароматен зехтин, риган и босилек. В бистрото приготвят ястия с известния италиански салам Вентричина, който се произвежда в селцето Kronyaleto, провинция Терамо, от чисто свинско месо, с добавка от хляб, чесън, портокалови кори, люти чушки и розмарин. Ако си поръчате чаша вино, ще ви го донесат заедно с кростини с домати, които се приготвят на място. В Pesto ще пиете кафето си в прекрасните дизайнерски чаши на Екатерина Лашова, които ще го направят още по-вкусно.

 

Щастливото прасе Food and Cocktails
Заведението предлага американска, азиатска фюжън и морска кухня.Има обедно меню, за което може да се информирате предварително от Facebook страницата им - гаспачо с пъпеш, краставица, зелена чушка, селъри и мента; тортия с картофи, тиквички, билки, Чар Суй - печено свинско контра филе, мариновано със соев сос и саке, жасминов ориз. В Щастливото прасе готви Силвия Атанасова – чаровницата, известна от кулинарното риалити - Lord of The Chefs. В заведението се предлагат и страхотни авторски коктейли - бърбън и сладко от зелени смокини, блъди мери, което прилича повече на бурканче с лютеница и винтидж дайкири с бурбонска ванилия, лимонова трева и лайм.

Снимка: Facebook