Дори да се кълнеш във всички богове, че никога (ама никога!) няма да имаш вземане-даване със самотна майка, нищо на този свят не може да ти гарантира, че утре няма да се влюбиш в жена, която има деца.

И к’во пра’им с’а?

Дамите, които си нямат кавалери, но вече са майки, преди всичко са хора. И ако имаш късмета тя да е нормален човек, значи и нуждите й са човешки – тя има нужда от любов. Няма нищо страшно в това да обичаш "самотна майка", просто трябва да си наясно с няколко неща, които вървят с тази "длъжност”/"призвание” и да се съобразяваш с тях – не само за нейно добро, а и за твое собствено.

1. Осъзнай, че не си номер 1 - Когато двама души се обичат, те са всичко един за друг. Ако дамата на сърцето ти обаче има дете, трябва да разбереш, че по-голямата част от нейното сърце вече е запазена за това същество. Тя винаги ще съобразява всичко, което може и иска да направи с теб с всичко, което трябва и иска да направи за детето си. Естествено е да искаш да ти обръща внимание, да прекарвате възможно най-много време заедно и да я отвлечеш за романтичен уикенд, но това не винаги ще бъде възможно, колкото и да ви се иска и на двамата. Можеш ли да го понесеш?

Освен това, имай предвид, че ако бащата на детето присъства в живота му, по какъвто и да е начин (дори и веднъж годишно), той присъства и в живота на майката на това дете. Трябва да приемеш, че има още един мъж, когото тя може и да не обича, но с когото може би й се налага да взима важни решения. Ще трябва да преглътнеш гордостта си и да приемеш и това или с търпение и деликатност да намериш своето място във взимането на тези решения. Никой не казва да се правиш на татко на детето и да налагаш мнението си по въпроси, свързани с отглеждането му/й. Достатъчно е да бъдеш подкрепа и приятел на майката на това дете. Тя сама ще прецени кога и как да те включи в живота на детето си.

2. Бъди търпелив - Ако си убеден, че искаш сериозна връзка с твоето "мамче", трябва да се научиш да планираш много неща предварително и да имаш търпение да ги дочакаш. Трябва да имаш предвид, че каквото и да си намислил за двама ви в петък вечер, тя трябва да знае предварително, за да може да намери човек, който да гледа детето й. Освен това, трябва да си подготвен, че малкият/малката може да се разболее, тя да е забравила за родителска среща или да е грохнала от задачи и това да провали планираната ви вечер заедно. Търпение и разбиране – ако й ги осигуриш, все едно си й осигурил света!

3. Бъди спонтанен - Да, наясно сме колко абсурдно звучи това, имайки предвид предходната точка и спирачките на планирането. Става въпрос обаче за малки неочаквани жестове от твоя страна, които няма да объркат живота и стриктния й график, организиран около детето, а ще го разнообразят. Телефонно обаждане, мил SMS – за такива размери говорим! Постарай се да разбереш точните координати на почивния й час през деня или седмицата и я изненадай с посещение. Това ще бъде достатъчно на ума й да избяга за момент от ежедневието и да си почине.

4. Не й губи времето - Няма значение какъв е конкретният случай, щом една жена отглежда детето/децата си сама, значи е преминала през емоционална центрофуга поне с един мъж. Може с готовност да играе всякакви игри с малчуганите си, но няма да търпи ти да й играеш игрички. За майките „неангажираща връзка” е непознат термин. Едва ли тя ще се навие просто да си прави кефа с теб, защото дори удоволствието й коства усилие. Ако си решил, че тази жена е твоята жена, отдай се на това си решение. Ако поемаш инициатива (за каквото и да е) и успяваш да планираш (каквото и да е), съобразно нейния майчински график, ще я улесниш неимоверно и тя ще го оцени. Покажи й, че можеш да поемаш отговорност и тя може да разчита на теб.

5. Интересувай се от децата й - Когато сте само двамата, може би единственото нещо, което тя иска, е да си почине за момент от ролята на единствения и отговорен за всичко родител и отново да се почувства секси, желана и обичана жена. Можеш да й го осигуриш нали, мъжаго? Това обаче не означава, че ти трябва да се правиш, че детето/децата й не съществува/т. Дори и да не ги/го познаваш още, то/те са по-голямата част от живота й и ако искаш и ти да намериш място в него, трябва да й покажеш, че можете да съществувате заедно. Няма жена, която да не обича да говори за децата си, така че давай й тази възможност.

6. Обичай я - Жена, която отглежда децата си сама, е свикнала да бъде и мъж, но ще ти бъде благодарна, ако, точно ти направиш така, че да не й се налага. Обичаш ли я, успееш ли да й осигуриш сигурност и да я предизвикаш да отвори нараненото си сърце за теб, ще се радваш на благините, които само една благодарна и обичаща жена може да даде.

Връзка с жена, която има деца, не е за всеки. В един момент влюбването в "майка” става въпрос на избор – трябва да прецениш дали можеш да я обичаш с всичко, което е и не може да бъде тя за теб или е по-добре да я преболедуваш. Защото една жена може да прости и забрави, ако някой я нарани, но не би ти простила, ако нараниш или заблудиш децата й. Това е много вероятно да се случи, ако избързаш и се впуснеш във връзка с нея, без да си осмислил, че ТЯ е "Тя + нейните деца”.