Тези питателни зимни супи не са просто супи. Техният деликатен вкус и оригинален натюрел са празник за сетивата, който не бива да пропускате.

Млечна супа-пюре от моркови

Почистете и измийте 400 г моркови, нарежете ги на малки парченца и ги залейте с вода. Добавете около 25 г краве масло, 1 ч.л. захар и сол на вкус. Задушете в продължение на 10 минути. След това изсипете 30 г ориз, залейте го с 5 чаши вода, покрийте с капак и варете на слаб огън 40-50 минути, след което цялата смес претрийте през сито. Полученото пюре разредете с 200 г горещо прясно мляко. При поднасянето подправете леко с краве масло.

Крем супа с тиквички >> 

Тайландска крем супа с риба тон

Смесете 280 мл консервирано кокосово мляко с 400 мл пилешки или рибен бульон, 1 глава лук, нарязана на ситно, и около 2 ч.л. тайландска зелена къри паста. Загрейте сместа в тенджера, докато заври, след което варете на слаб огън 4 минути. Добавете 200 г консервирана риба тон, отцедена и наронена, и 100 г замразен грах. Посолете леко. Оставете да заври отново и варете 1 минута. Сервирайте на момента.

 Ориз с ананас и стафиди по тайландски >>

Яйчена супа с овесени ядки и сушени сливи

Сварете 1-2 шепи сушени сливи в малко количество вода, нарежете ги на малки парченца и ги оставете настрана. Изсипете 160 г овесени ядки в 1,5 л вряща вода и варете на слаб огън до пълна готовност. Отцедете, оставете настрана сварените ядки и отново върнете отварата на огъня. Към нея прибавете ½ л топло прясно мляко, 20 г зехтин, 2 яйца и малко сол. Непосредствено преди поднасянето прибавете към супата около 20 грама краве масло. Залейте сварените сушени сливи с горещата овесена отварата и сервирайте.

Ябълков пай с овесени ядки >> 

Румънска доматена супа

Измийте 1 кг домати, обелете ги и ги нарежете на парченца. Посолете и задушете в собствения им сос. След като омекнат, пасирайте и долейте към тях 1 л зеленчуков бульон. Добавете около 10 г захар и 60 г ориз. Преди поднасянето застройте супата с 1 жълтък и 4 с.л. сметана. Поръсете със ситно нарязан магданоз и парченце краве масло.

Паста с доматен сос и водка >> 

Пилешка супа с круши

Загрейте 1 с.л. зехтин в 15 г масло в голяма тенджера, добавете 1 глава целина, 1 голяма глава лук, нарязана, и 2 круши, обелени и едро нарязани. Разбъркайте добре и прибавете сока на ½ лимон. Похлупете и задушавайте на слаб огън около 10 минути, като от време на време разклащате тенджерата. Добавете 200 мл от 1 л предварително приготвен пилешки бульон. Варете още 5 минути. Загрейте грила. Докато варите крушите и зеленчуците, запържете бялото месо на 1 пиле, след което го отцедете върху кухненска хартия и запазете топло. Сложете зеленчуците и плодовете в кухненски робот или блендер, добавете останалия бульон и пасирайте, докато сместа стане гладка. Посолете, след което върнете в тенджерата и загрейте бавно, докато заври. Нарежете пилешкото месо на хапки, добавете ги към супата заедно с 2 с.л. нарязан магданоз. Разпределете супата в отделни купички, поръсете с ½ ч.л. червен пипер и сервирайте.

8 оригинални идеи за бързи ястия с круши >>

 

Още изкусителни рецепти за супи:

Шоколадова супа >>

Супа от карфиол с ябълка и къри >>

Тиквената крем супа >>

Супа с царевица, цвекло и кокосово мляко >>

Студена крем супа с круши и мента >>