За да дадем сладък старт на работната седмицата, подбрахме няколко сладки рецепти от нашия форум – различни по натюрел, но еднакво съблазнителни. Имат и още едно немаловажно качество – приготвят се бързо и лесно. Така че... хвърлете им по един гладен поглед, оценете достойнствата им и... си изберете с коя да започнете...Ние поставяме началото с една класическа рецепта за стара домашна торта...

Домашна "лимонадена" торта

Продукти за блатовете:

6 яйца
2 ½ ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
3 ванилии
1 с.л.сода
3 ½ ч.ч. брашно

За крема:
3 яйца
8 с.л. брашно
2 ванилии
1 ч.ч. захар
1 л прясно мляко

Приготвяне:

Разбиват се продуктите за блатовете с миксер. В млякото се слага содата да шупне. Готовата смес се разделя на три равни части. Едната се изпича така, във втората се слагат няколко лъжици какао, в третата – орехите, бадемите и крокана. Трите блата се изпичат и се оставят да изстинат. Прави се сироп от 3 чаши вода и 6 ч.л. захар за сиропиране на блатовете.

Приготвя се крема, като към затопленото мляко и захар на тънка струйка се прибавят разбитите яйца и брашното. Бърка се непрекъснато. Всички получени продукти трябва да са добре охладени, особено крема.

Слага се в поднос първият блат и се сиропира, залива се с дебел слой от изстиналия крем и се настъргва шоколад. След това се слагат вторият и третият блат по същия начин. Отгоре се залива обилно с крем и се украсява с орехи, бадеми и настърган шоколад. Оставя се в хладилника да престои поне 5 часа.

 

Шоколадова торта с рула

Продукти:

2 шоколадови рула
400 г заквасена сметана
300 г течен шоколад
2 банана
5 бисквити ''Закуска'' или 1 готов блат
2 желатина

Приготвяне:

Нарязваме рулата и ги редим на дъното на кръгла купа (може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане). Разбиваме сметаната с течния шоколад.
Към разбитата сметана и шоколад добавяме 2 желатина. Объркваме шоколадовата смес с нарязаните банани и изсипваме в купата, като преди това сме прибавили и желатина.

Ако ни остане малко от рулото, нарязваме го на малки трохи, които разбъркваме с шоколадовата смес. Оставяме за 2-3 часа в хладилника да стегне и обръщаме върху поднос.

 

Бананова торта

Продукти:

5 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
7 с.л. олио
7 с.л. топла вода
½ бакпулвер
есенция "ванилия и масло " - на "Д-р Йоткер"
есенция ром
2 с.л. какао
сметана за разбиване
2-3 банана
смлени ядки (по избор)
кока-кола за сиропиране

Приговяне:

Яйцата се разбиват добре със захарта. Добавят се олиото и водата. Разбива се. Бакпулверът се смесва с брашното и се добавя към яйчената смес. След това се отлива малко от сместа в отделна купичка. В по-голямата (по количество) смес се слага една ампула есенция ванилия, а в по-малката - ½ ампула есенция ром + 2 с.л. какао.

В подходяща тавичка първо се слага жълтата смес, а върху нея – кафявата, като се изсипва на лентички с лъжица. Пече се на 180 градуса. След като изстине, блатът се сиропира с кола.

Кремът се прави от разбита добре сметана , в която са добавени малко смлени ядки и 1 банан, нарязан на малки кубчета. Украсата е по желание.

 

Кокосова торта

Продукти:

5 яйца
1 пакетче краве масло
2 с.л. захар
200 г кокосови стърготини
3-4 ч.л. какао

Приговяне:

За да приготвите блата, разбийте на сняг петте белтъка от яйцата и захарта. Прибавете кокосовите стърготини. Изсипете сместа в намазнена тортена форма и печете 10 минути.

Докато изстива, разбъркайте 5-те жълтъка на крем заедно с маслото и какаото. Намажете тортата с крема и я поръсете с кокосови стърготини.

 

 

Торта със сини сливи

Продукти за блата:

175 г краве масло
3 с.л. пудра захар
1 яйце
1 к.ч. смлени орехи
250 г брашно;
За плънката: 250 г сини сливи
4 белтъка
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. счукан сухар
2 ч.л. ром

Пригоjвяне:

Разбийте маслото с пудрата захар за блата. Прибавете яйцето, счуканите или смлени орехи и брашното. Разбъркайте добре и изсипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма. Наредете отгоре сливи с дъното нагоре. Разбийте на плътен сняг белтъците с пудрата захар. Прибавете сухара и рома. Разбийте отново и покрийте сливите. Печете тортата в умерена фурна около 45 минути.

 

Вижте още:

7 удоволствия, наречени... мъфини >>

Тирамису, моя любов! >>

Френска селска торта >>

Сахер – класика в света на тортите >>