Кога за последно сте написали нещо на ръка с молив или химикал? Пуснете за малко смартфона и допрете химикала до хартията. Писането има положителни страни за тялото и мозъчната дейност. Ето няколко от положителните страни на писането на хартия:

1.Помага за по-добро словесно изразяване
Изразяването на мисли на хартия спомага за по-добрата обработка на информацията. Когато мозъкът изпраща информация до ръката ви и изписвате всяка една буква, това спомага за подобряване на паметта и по-вглъбено обмисляне на написаното.

2.Изразяването на емоциите чрез думи ускорява заздравяването на душевни рани
Чрез описването на вашите чувствата на хартия, след като сте преживели травмиращо преживяване, ще се справите по-бързо с негативните емоции.

 

9 начина да владеем собственото си съзнание >>

 

3.Това може да промени начина ви на мислене и по-лесно да преборите тежки заболявания
„Отношението е всичко” – тази фраза най-вероятно не е съвсем вярна за хората, които са получили диагноза раково заболяване. Изследване от 2008 г. показва, че изразяването на хартия помага на хората с тежки заболявания да се справят по-лесно с мисълта за сполетялото ги. По този начин те могат да подобрят и качеството си на живот.

Издръжливост за "дуел” с болестите >>

4.Изразявайки проблемите и благодарността си на хартия, ще спите по-добре
Отделете по 15 минути всяка вечер, в които да напишете на лист хартия преживяванията си през деня. Това, което ви е впечатлило, разстроило, направило щастливи. Отделете повече внимание на нещата, на които сте благодарни, че имате и на положителните мисли. Като излеете съзнанието си на хартия ще имате много по-спокоен и дълбок сън.

5 начина да се радвате на простите удоволствия в живота >>

5.Това ще подобри тялото и съзнанието ви
Писането на ръка понижава нивата на стрес и симптомите на депресия, както и спомага за по-добра памет и концентрация. То влияе и на тялото – понижава кръвното налягане, подобрява функцията на бели и черния дроб. Изследване показва, че пациенти в болница, които пишат, се възстановяват по-бързо. Проучвания показват, че справянето с посттравматичен стрес е много по-бързо, когато хората прибягват до изразяване на емоциите си на лист.