Сиренето е част от кулинарната фантазия. С негово участие може да се приготви почти всичко – от вълшебни салати и ордьоври до великолепни основни блюда, закуски и десерти. И въпреки точно посочените видове сирене в рецептите по-долу, не се колебайте да експериментирате. Дали ще бъде бяло или синьо, всяко сирене носи свой собствен натюрел и обаяние. Разнообразявайки едно и също ястие с друг вид сирене, гарантира неговия нов и неповторим вкус.

Препечена чабата с фонтина и шунка

Отцедете 300 г печени белени червени чушки и ги нарежете. Смесете с пакет 1 пакет салатени листа и добавете 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 счукана скилидка чесън и малка връзка магданоз. Посолете на вкус и разбъркайте леко. Нарежете 250 г сирене фонтина и го подредете върху дебели филии препечена чабата. Сервирайте веднага с 200 г шунка и салата с пикантен дресинг.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

 

Макарони с пармезан и тиквички

Сварете 400 г макарони според указанията на опаковката, след което отцедете. Междувременно в голям тиган загрейте 2 с.л. зехтин, 1 ситно нарязана глава червен лук и запържете за около 3 минути. Добавете 4 настъргани на едро тиквички и 2 счукани скилидки чесън. Задушете на умерен огън за 2 минути и добавете макароните. Разбъркайте внимателно, сипете 150 г квасена сметана и посолете на вкус. Сервирайте порциите, поръсени с 50 г пармезан или друго твърдо сирене. Украсете с нарязани домати и сос за спагети.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

 

Салата със сирене фета и нахут

Нарежете 250 г фета сирене на едри кубчета. Сложете ги в купа и поръсете с ½ ч.л. риган, няколко щипки смлян черен пипер и 1 щипка лют червен пипер. Поръсете с 1 с.л. лимонов сок и 3 с.л. зехтин. Размесете внимателно и оставете настрани. Отцедете 400 г консерва нахут и го изсипете в салатена купа. Добавете 100 г меки сушени домати и 75 г кресон. Добавете маринованата смес с фета и разбъркайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

 

Английски топъл сандвич

Настържете 250 г сирене чедър (или английски син стилтън) в средно голяма тенджера с незалепващо покритие. Добавете 10 г краве масло, 1 ч.л. горчица, смлян черен пипер, 4 с.л. бира или 4 с.л. прясно мляко. Сложете на слаб огън и бъркайте, докато сместа стане гладка и гъста. След това с лъжица разпределете върху 4 големи филии препечен хляб и запечете във фурната, докато се зачервят. Сервирайте с печени на грил гъби и зелена салата.

Снимка: en.wikipedia.org

 

 

Гръцки джобчета със сирене фета

За 2 плитки тави (20 броя)

Сложете 300 г охладено или дълбоко замразено многолистно тесто върху работната повърхност, поръсена с брашно. Застелете тавите с хартия за печене. Намачкайте с вилица 100 г сирене фета (или бяло саламурено сирене). Измийте по ¼ връзка магданоз и копър, отцедете и накълцайте на ситно. Нарежете на ивици листенцата на 2 стръкчета босилек. Смесете сиренето с подправките, като добавете и щипка черен пипер. Разточете на тънко многолистното тесто и го нарежете на 12 квадрата със страна около 12 см. С чаена лъжичка сложете сместа в средата на всяко парче. Разбийте 1 жълтък с 1 с.л. прясно мляко, като с получената смес намажете краищата на квадратчетата. След това ги прегънете на триъгълник, притиснете краищата и ги „накъдрете” с помощта на вилица.

Наредете джобчетата в тавите, намажете ги с останалата смес от млякото и жълтъка и ги оставете за 20 минути на хладно. Междувременно загрейте фурната до 220 градуса. Печете джобчетата 15-20 минути до златисто. Сервирайте още хрупкави и топли.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos