При съхранението на хранителните продукти под влияние на кислорода и слънчевата светлина съдържанието на витамини тяхпостепенно намалява. Това се отнася в най-голяма степен за витамин С, който е най-чувствителен и най-лесносе разрушава при въздействието на кислорода. В по-малка степен се засяга и витамин А. През лятото трябва да бъдем особено предпазливи по отношение на съхранението на хранителните продукти, поради високите температури на въздуха, които допринасят за по-бързото разваляне на храните, а оттам и до увеличаване риска от инфекции при децата.

Ето защо е необходимо да спазвате следните правила, за да бъде храната пълноценна и полезна за детския организъм:

1. Съхранявайте зеленчуците на хладно и тъмно!

За по-дълготрайно съхраняване за предпочитане е  замразяването, при което витаминоразграждащите ензими са инактивирани.

 

2. Измивайте зеленчуците и плодовете на течаща вода!

Не накисвайте зеленчуците и плодовете във вода, а ги измивайте под течаща вода, преди да ги нарежете. Така ще намалите загубата на витамини. Не ги мийте с прекалено топла вода, защото високата температура убива голяма част от пълноценното съдържание на продукта.

3. Не оставяйте листата, грудките и корените да киснат!

Измивайте ги обаче старателно на течаща вода.

4. Задушавайте зеленчуците с малко вода!

Водата отнема голяма част от ценното съдържание на храната. Винаги покривайте съда с капак. Още по-добре е да  задушавате зеленчуците и варите на пара. Това ще благоприятства запазването на витамните и останалите ценни хранителни вещества.

5. Не дръжте остатъците от храната на стайна температура!

Остатъкът от приготвеното ядене е най-добре да се съхранява в хладилник не повече от 24 часа или да се замрази във фризер.