Ягодов десерт с целувки и сметана
Продукти за 4-6 порции:
300 г ягоди
500 мл квасена сметана
150 г целувки
пудра захар
Приготвяне:
Охладете предварително сметаната. Почистете ягодите и ги нарежете на едри парченца. Наръсете ги с пудра захар на вкус. Разбийте с миксер сметаната на пухкава пяна. Натрошете целувките, добавете ги към сметаната и разбъркайте. Сипете в десертни чаши, като сложите на места и ягоди и поднесете.
Ягодов пудинг със сметана
Продукти за 6 порции:
3 ч.ч. ягоди
200 г крема сирене
6 с.л. захар
2 ½ ч.л. желатин
¼ ч.ч. прясно мляко
¼ ч.ч. течна сметана
Приготвяне:
Пасирайте ягодите заедно с крема сиренето и захарта. Желатина сипете в топлото мляко и оставете да набъбне. Сметаната загрейте, но без да кипвате, добавете в нея млякото с желатина и разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно. Влейте сметаната при ягодите. Минете сместа през сито и разлейте по порционни формички. Сложете в хладилника за 2 часа. Обърнете формичките в чинийки, покрийте за няколко секунди с гореща кърпа и отделете десерта от формичките. Украсете с ягоди.
Ягодов сладкиш с маскарпоне
Продукти за 1 форма:
1 голямо яйце
1 с.л. пудра захар
250 г маскарпоне
2-3 капки ванилова есенция
250 г ягоди
За трохите:
75 г краве масло
250 г сладки овесени бисквити или бадеми
Приготвяне:
За трохите: Разтопете маслото в тенджерка. Натрошете бисквитите на едро, смесете ги с маслото, след което с лъжица разстелете сместа по дъното и стените на форма за кекс. Оставете в хладилника, за да стегне.
За плънката:
Отделете белтъка от жълтъка. Разбийте жълтъка със захарта на крем. Добавете маскарпонето и разбивайте, докато получите яйчен крем с цвят на сметана. Прибавете ваниловата есенция .В чиста купа разбийте белтъка на сняг и внимателно добавете към маскарпонето.
Разстелете плънката върху блата, гарнирайте с ягоди отгоре и върнете в хладилника. Извадете и след 30 минути сервирайте.
Ягоди с бренди и карамел
Продукти за 8 порции:
1 кг ягоди
70 мл бренди
настъргана на ситно кора на 2 портокала
1 ч.ч. захар
Приготвяне:
Измийте, почистете и нарежете на половинки ягодите. Сложете ги в широка чиния, полейте ги с бренди (или ром) и наръсете с настърганата на ситно портокалова кора. Загрейте захарта на силен огън, докато започне да се топи в краищата. Намалете огъня до умерен и продължете да разтопявате захарта, като само леко разклащате тигана. Когато захарта се разтопи и се превърне в светлокафяв сироп, разбъркайте. Продължете да го нагрявате, докато стане кехлибарен. Веднага полейте с горещия карамел ягодите.