Чарът на сорбето се крие в неговата простота. Този велоколепен летен десерт се приготвя изключително лесно. Вода или сок, подсладени с плодове, шоколад, ликьор, вино или друга алкохолна напитка, тук-там някоя и друга подправка – правят сорбето комбинация от неустоим вкус, стил и финес. За разлика от сладоледа, сорбето (известно още като шербет – от турски) обикновено не съдържа млечни продукти, което пък го прави прекрасен избор за всеки веган или проявяващ непоносимост към лактозата. Подбрахме за вас 4 изкусителни лакомства, които ще освежат горещите дни и ще дарят небцето ви с несравнима ледена наслада и удоволствие.

Всяко от тях може да консумирате след първото изстудяване, ако искате да се насладите на по-мекия им и кадифен вкус. Ако ли пък държите да почувствате топящата радост от ледените кристалчета в устата си, фризерът ще ви помогне за това.

Към рецептите >>

 

Ягодово сорбе

Продукти за 6 порции (6 десертни чаши, пълни догоре):
1 ч.ч. захар
1 чаша вода
2 с.л. едро счукани зрънца черен пипер
6 ч.ч. нарязани ягоди
2 с.л. пресен лимонов сок

Приготвяне:
Разбъркайте захарта и водата в малка тенджера, докато сместа кипне. От време на време разбърквайте, за да може захарта да се разтвори напълно. Отстранете от огъня. Прибавете пипера, разбъркайте и оставете настрана за 20 минути. Полученият захарен сироп изсипете през фино сито в купа. Изхвърлете твърдите частици. Поставете половината от захарния сироп, половината от нарязаните ягоди и пресния лимонов сок в блендер и разбийте до получаването на гладък крем. Изсипете го в купа. Повторете процедурата с останалата захар, сироп и ягоди. Изсипете в кутия за сладолед. Поставете във фризер за около 4 часа. С лъжица за сладолед разпределете сорбето в десертни или коктейлни чаши и поднесете.

 

Сорбе от манго и агаве

Продукти за 6 порции (6 десертни чаши, пълни догоре):
4 чаши узряло манго, нарязано на кубчета
½ чаша пресен портокалов сок
1/3 чаша пресен сок от лайм
1/3 чаша текила
¾ чаша сироп от агаве (вместо захар)
1/3 чаша вода

Приготвяне:
Комбинирайте кубчетата манго, портокаловия сок, сокът от лайм и текилата и пасирайте до образуването на гладка консистенция. Изсипете сместа в купа и разбъркайте със сиропа от агаве и 1/3 чаша вода. Получената смес покрийте и сложете в хладилника за около 2 часа. Изсипете сместа в кутия за сладолед и поставете във фризера за 8 часа. С лъжица за сладолед разпределете сорбето в десертни или коктейлни чаши и поднесете.

 

Динено сорбе

Продукти за 6 порции (6 десертни чаши, пълни догоре):
½ чаена чаша захар
¾ чаша вода
6 чаши динени парченца
2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
Смесете захарта и водата в малка тенджера и поставете върху тигана на среден огън. Оставете да заври, като от време на време разбърквате, за да се разтвори добре захарта. Намалете огъня и оставете захарния сироп да къкри в продължение на 5 минути. Отстранете от огъня и оставете да се охлади на стайна температура около 45 минути. Покрийте и сложете в хладилник за около 1 час. Междувременно смесете динените кубчета с лимоновия сок и пасирайте. Получената кремообразна смес прецедете през сито над голяма купа, за да отстраните семките. Смесете в захарния сироп.

Изсипете динената смес в плитка метална тенджера и замразете около 30 минути, докато се образуват ледени кристалчета по краищата. След това извадете съда и отново разбъркайте съдържанието му. Повторете процедурата през 20 минути още 2-3 пъти, докато течността се замрази.В зависимост от силата на фризера сладоледът ще бъде готов за около 2 до 4 часа. С лъжица за сладолед разпределете диненото сорбе в десертни или коктейлни чаши и поднесете.

 

Сорбе от боровинки

Продукти:
5 чаши пресни или замразени боровинки
¼ чаша захар
¼ чаша мед
1 ч.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
щипка сол
пресни боровинки и листа от мента за украса

Приготвяне:
Сложете боровинките, захарта, меда, лимоновата кора, лимоновия сок и солта в голяма купа. Разбъркайте добре, след което намачкайте сместа с преса. Получената сладост сипете в блендер и бъркайте в продължение на няколко минути до получаване на хомогенна смес. Сложете сито над голяма купа и изсипете сместа на няколко части през него, като я прецеждате. Така ще отстраните ненужните едри остатъци от лимоновата кора и боровинките. Оставете получения крем поне за един час в хладилника. След това го замразете за няколко часа. С лъжица за сладолед разпределете сорбето в десертни или коктейлни чаши и поднесете с декорация от пресни боровинки и листенца мента.