Чарът на сорбето се крие в неговата простота. Този велоколепен летен десерт се приготвя изключително лесно. Вода или сок, подсладени с плодове, шоколад, ликьор, вино или друга алкохолна напитка, тук-там някоя и друга подправка – правят сорбето комбинация от неустоим вкус, стил и финес. За разлика от сладоледа, сорбето (известно още като шербет – от турски) обикновено не съдържа млечни продукти, което пък го прави прекрасен избор за всеки веган или проявяващ непоносимост към лактозата. Подбрахме за вас 4 изкусителни лакомства, които ще освежат горещите дни и ще дарят небцето ви с несравнима ледена наслада и удоволствие.
Всяко от тях може да консумирате след първото изстудяване, ако искате да се насладите на по-мекия им и кадифен вкус. Ако ли пък държите да почувствате топящата радост от ледените кристалчета в устата си, фризерът ще ви помогне за това.
Към рецептите >>
Ягодово сорбе
Продукти за 6 порции (6 десертни чаши, пълни догоре):
1 ч.ч. захар
1 чаша вода
2 с.л. едро счукани зрънца черен пипер
6 ч.ч. нарязани ягоди
2 с.л. пресен лимонов сок
Приготвяне:
Разбъркайте захарта и водата в малка тенджера, докато сместа кипне. От време на време разбърквайте, за да може захарта да се разтвори напълно. Отстранете от огъня. Прибавете пипера, разбъркайте и оставете настрана за 20 минути. Полученият захарен сироп изсипете през фино сито в купа. Изхвърлете твърдите частици. Поставете половината от захарния сироп, половината от нарязаните ягоди и пресния лимонов сок в блендер и разбийте до получаването на гладък крем. Изсипете го в купа. Повторете процедурата с останалата захар, сироп и ягоди. Изсипете в кутия за сладолед. Поставете във фризер за около 4 часа. С лъжица за сладолед разпределете сорбето в десертни или коктейлни чаши и поднесете.
Сорбе от манго и агаве
Продукти за 6 порции (6 десертни чаши, пълни догоре):
4 чаши узряло манго, нарязано на кубчета
½ чаша пресен портокалов сок
1/3 чаша пресен сок от лайм
1/3 чаша текила
¾ чаша сироп от агаве (вместо захар)
1/3 чаша вода
Приготвяне:
Комбинирайте кубчетата манго, портокаловия сок, сокът от лайм и текилата и пасирайте до образуването на гладка консистенция. Изсипете сместа в купа и разбъркайте със сиропа от агаве и 1/3 чаша вода. Получената смес покрийте и сложете в хладилника за около 2 часа. Изсипете сместа в кутия за сладолед и поставете във фризера за 8 часа. С лъжица за сладолед разпределете сорбето в десертни или коктейлни чаши и поднесете.