Тиролски картофени кнедли (Kaspressknödel)

По традиция тези кнедли германците сервират с типичното за традиционната им кухня кисело зеле. Прекрасна компания на кнедлите би могла да бъде и зелената салата, както и  ароматната дъхава зеленчукова крем супа.

Продукти за около 20 малки кнедли:
3 хлебчета
1 глава лук
250 мл прясно мляко
2 яйца
малко магданоз
2 картофа
100-150 г сирене грюер (или друго подобно)

Приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го сложете да се задуши. Прибавете нарязания магданоз и малко след това – млякото и го оставете да кипне. Хлебчетата нарежете на малки кубчета и ги наредете в голяма купа. Залейте с млякото и лука, разбъркайте и покрийте  купата с кърпа за около половин час. Междувременно сварете два картофа (с обелките) и след като изстинат малко, ги обелете и настържете към хлебчетата. Подправете със сол и черен пипер. Добавете двете яйца, разбъркайте с ръка получилата се смес и накрая добавете настърганото сирене. Загрейте в тигана олиото, намокрете си ръцете и оформете малки топчета, като ги сплескате леко като кюфтенца. Изпържете кнедлите от двете страни и поднесете с настроение и усмивка.

Снимка: mycrasykitchen.blogspot.com

 

 

Кнедли с гъби

Продукти:
1 кг картофи
150 мл прясно мляко
500 г гъби
2 стръка магданоз, ситно нарязани
сол

Приготвяне:
Обелете и настържете картофите, след което ги полейте с врящото мляко. Към нарязаните на дребно задушени и добре изцедени гъби прибавете ситно нарязания магданоз, щипка сол и картофената смес.  Разбъркайте добре. С мокри ръце оформете кнедли (топчета) и варете в подсолена вода около 10 минути, докато кнедлите изплуват на повърхността. Оставете ги да се изцедят и поднесете с гарнитура според предпочитанията ви  –  сос, салата, картофи, ядки и т.н.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Баварски кнедли със сливи

Тези сладки творби са един от най-вълшебните десертни шедьоври на немската, и по-точно баварската, кухня. Те са и след перлите в короната на един от най-известните бирени фестивали по света Октобелфест...

Продукти:
1 кг картофи
сини сливи –добре узрели и твърди
1 яйце
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
бучки захар
100 г галета
50 г краве масло
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
След като измиете и подсушите сливите, разделете ги на две половинки. Изпържете леко галетата в сгорещеното масло. Към поизстиналите сварени картофи прибавете солта, яйцето и брашното. Омесете тесто с влажни ръце. Вземете с намокрена лъжица от тестото, оформете с ръка мъничка тънка питка малка питка, поставете в средата половини слива и в нея бучка захар. За по-лесно оформяне на топката, обърнете плода с отвора към ръката и завийте плътно картофената смес, за да не изтече сокът от плода и захарта при варенето. Оформената топка пуснете в дълбок съд с вряща подсолена вода. Продължавайте в същия дух, докато направите един ред кнедли в съда за варене. Между кнедлите оставете свободно разстояние. Намалявам силата на огъня. Варете около 10 минути, докато кнедлите изплуват на повърхността, което означава, че са готови. Извадете ги с решетъчна лъжица, след което ги оставете върху кухненска хартия.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos