COVID-19 може да промени биологичната възраст на човек. Това заяви молекулярният биолог, водещ изследовател в Московския държавен университет „Ломоносов“, Максим Скулачев.

Неговото твърдение е, че вирусът ускорява стареенето, пише dete.bg

Здравето на човек, който не е ваксиниран срещу коронавирус, в случай на заболяване, е изложено на такъв брой негативни фактори, че в рамките на десет дни тялото му „остарява“ за десет години, предупреждава специалистът.

„Ако не сте ваксиниран и се разболеете от COVID-19, получавате всички онези „приключения“ по отношение на здравето си, които би трябвало да преживеете през следващите 10 години. Разликата е, че ги усещате в рамките на десет дни. Тоест, в определен аспект, това наподобява ускорено остаряване", каза Скулачев.

Според биолога това обяснява високата смъртност от COVID-19, особено сред възрастните хора.

За разлика от нормалния процес на стареене, ефектите от коронавирусна инфекция могат да бъдат обратими. Той припомня, че пост-ковид синдромът е лечим. 

Снимка: istockphoto.com

Постковид синдромът е подобен на внезапното настъпване на старостта, но хората могат да се възстановят от него. По време на COVID-19 и постковид, човек се чувства зле, но след това всичко се връща горе-долу към нормалната биологична възраст“ - отбеляза ученият.

Ваксинираните пациенти понасят инфекцията по-леко, така че при тях процесът на ускорено стареене е по-слабо изразен, заключава той.