Напълно е възможно да сте изкарали "Омиркон" без да забележите, казва американският вирусолог Майкъл Остерхолм. Той разкри и шест признака, по които може да познаете, че този щам на коронавируса е минал и през вас.

Първият от шестте признаци е тежко дишане. Проблемът с дишането може да се задържи известно време, след като оздравеете. Може да не успяват да се поемете достатъчно въздух при физическо натоварване — изкачване по стълби, кардио упражнения, тичане или бързо ходене.

Умората също може да подсказва за неидентифициран COVID-19. Проверете си антителата ако усещате умора от дейности, които до скоро сте извършвали без големи усилия.

Виене на свят — постковидният синдром оказва влияние върху сърдечната честота и кръвното налягане. Така, че следете дали имате ускорен пулс.

"Ако се появи виене на свят, когато стоите, или пък сърцебиене, умора - трябва да се изследването. Възможно е преди коронавируса да сте имали заболяване, което COVID да е влошил", казва лекарят.

Депресия или тревожност - вирусът може да предизвика нежелани неврологични ефекти, продължаващи дълго време. Също така може да започнете да усещате странни миризми и вкусове - "Омикрон" за разлика от други щамове не нарушава обонянието. За сметка на това кара хората да усещат несъществуващи миризми или да възприемат познати вкусове по нов начин.

Вижте още в Dete.bg за признаците, че може да сте преболедували "Омикрон" без да разберете.