ябълкаПо нашите географски ширини оцетът се ползва с особено доверие не само към вкусовите, но и към лечебните качества още от далечното минало. Лечението с оцет помага на хора със ставни заболявания, диабет, разширени вени, кожни проблеми, синузит и други. Трябва обаче да отбележим, че оцетът е противопоказен за хора със стомашни проблеми, както и за много възрастни. Лечението с оцет включва приемането му най-често на гладно, компреси или вани с него, както и различни маски. Пиенето на оцет задължително трябва да бъде съпроводено с подходяща диета и двигателен режим. За да се подсили действието му, се препоръчва по време на курса на лечение да се ограничи яденето на месо, но да се увеличи приемът на вода.

ябълкаПо-силен и с повече оздравителни качества е непастьоризираният ябълков оцет. Той е органичен, не съдържа допълнителни вещества, ускоряващи ферментацията, на цвят е мътен и в него дори могат да бъдат забелязани малки парцалчета маса. Това е т.нар. от специалистите оцетна майка. Ябълковият оцет съдържа фибри, калий, основни хранителни вещества и ябълчена киселина.

ябълкаЯбълковият оцет ефективно разтваря пикочната киселина, която се натрупва под формата на кристалчета основно в черния дроб. Вече разтворена, тя лесно се отделя от организма. Ако не се прочисти, натрупаната пикочна киселина може да причини бъбречни заболявания, подагра, исхемична болест на сърцето и др. За лечение на инфекция на пикочните пътища може да се комбинира действието на ябълковия оцет с клюквата. Две супени лъжици от оцета се смесват с 240 мл сок от клюква. Една чаена чаша от напитката се приема три пъти дневно преди хранене.

ябълкаЯбълковият оцет е добро оръжие срещу висока кръвната захар. За това академик Болотов (руски учен, разработил оригинална система за дълголетие) предлага следната рецепта: в емайлиран съд се наливат 0,5 литра ябълков оцет, добавят се 3-4 с. л. нарязани листа от боб. Купата се покрива се капак и се поставя на тъмно за 10 часа. От сместа се приема 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене, по 1 супени лъжица, разтворена в 50 мл вода. Курсът на лечение продължава от 3 месеца до 6 месеца.

ябълков оцет

ябълкаЯбълковият оцет е едно от най-евтините и ефикасни средства за справяне с досадните гъбички между пръстите на краката. За целта се правят бани на краката в разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1. Краката трябва да се накисват в продължение на 30 минути сутрин, обед и вечер.

ябълкаОсвен лекарство, оцетът е и добро средство за разкрасяване. С маска с оцет може да спрете косопада. Нужно е да загреете ябълков оцет на водна баня и още топъл, да го втривайте в корените и по дължината на косата. Покрийте главата си с найлонова шапка и хавлиена кърпа и оставете разтвора да действа около час. След това изплакнете обилно с вода.

ябълкаЯбълковият оцет успешно се справя и в борбата с пърхота. За целта се смесват 1/4 чаша ябълков оцет с 1/4 чаша вода. Разтворът възстановява рН баланса на скалпа и пречи на разпространяването на гъбичките, причинители на пърхот. Направената смес се впръсква по дължината на косата и в скалпа. Избягвайте областта на очите и ушите, защото оцетът е силен дразнител. Главата се увива с кърпа от 15 минути до един час, в зависимост от силата на проблема. След това изплакнете обилно. Силната миризма се отстранява, след като сложите два пъти шампоан на косата си. За оптимални резултати сместа трябва да се използва два пъти седмично. Прекаляването с използването й може да доведе до лющене на кожата на скалпа. Използвана многократно, същата смес придава невероятен блясък на тъмната коса.

ябълкаСрещу акне може да си направите маска с 1 част зелена глина с 2 с. л. ябълков оцет. Добавя се малко вода и се разбърква, докато глината стане на гъста кашичка. Маската се нанася върху лицето и се оставя за 15-20 минути, докато изсъхне. Изплаква се със студена вода. Зелената глина изсмуква токсините от порите. При смесване с ябълков оцет, тя се превръща в мощно средство за премахване на акне. Използвайте маска веднъж седмично, защото е много силна.

ябълкаЯбълковият оцет успокоява възпалените синуси. Оцетната киселина помага за разреждане на слузта, като унищожава гъбичките, които я образуват. За целта сипете 2 чаши ябълков оцет в тенджера и към добавете 6 чаши вода. Сложете на котлона, докато кипне, след това  намалете температурата. Сложете кърпа над главата си и вдишвайте изпаренията.

ябълкаЯбълковият оцет помага и срещу главоболие, колики, хипертония, ухапвания от насекоми. Смесен с мед и газирана вода е чудесна освежаваща и здравословна напитка, която може да се приема по всяко време.