Стотици са хранителните алергени, към които човешкият организъм може да реагира със свръхчувствителност. Обикновено хранителна алергия се проявява след консумация на определена храна с дразнене в гърлото, промяна в гласа, кихане, хрема, главоболие, замаяност, ускоряване на сърдечния пулс, дискомфорт в стомаха, обриви по лигавицата и кожата. 

Най-често срещаните хранителни алергени

Мляко и млечни произведения (масло, прясно сирене, сладолед)

Яйца и яйчни кремове, сосове, майонеза

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Почти всяка позната храна може да предизвика алергична реакция

Продължава на следващата страница

Почти всяка позната храна може да предизвика алергична реакция

Зърнени хранителни продукти от пшеница, ръж, царевица, овес

Риба и морски дарове - омар, раци, скариди, хайвер

Меса: пилешко, свинско, телешко, особено пушените и и консервирани меса 

Плодове и ядки: ягоди, пъпеши, цитрусови плодове, фъстъци, орехи, най-често химически изсушените

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Какао, шоколад, кафе, канела са сред най-често срещаните причинители на хранителна алергия.

Продължава на следващата страница