През най-топлите месеци на годината намирането на начин да запазим прохладата по време на сън може да бъде разликата между потна и безсънна нощ и пълноценна почивка. Прекалено топлата обстановка може да бъде поправена само с няколко промени в условията за спане.

Защо ни е прекалено топло, когато спим?

Д-р Челси Роршайб, невролог и главен експерт по съня в Wesper, казва пред Си Ен Ен, че проблемът може да е налице "поради широк спектър от причини" - от "лош контрол на температурата в спалнята" и "неподходящо спално бельо" до "хормонални проблеми" и "някои лекарства". С други думи, трудно е да се разбере точната причина.

Независимо от причината, има няколко неща, които можем да направим, за да се справим с този проблем. Първата стъпка е да поддържаме спалнята си хладна - между 16 и 18°C.

Можете да опитате да смените леглото, матрака и спалното бельо.

"Винаги използвайте спално бельо, което е изработено от дишащ, естествен материал, като например лен, и обмислете използването на няколко тънки одеяла, за да можете да сваляте слой при нужда", препоръчва Роршайб.

Същевременно трябва да се избягва обличането на синтетични пижами, които задържат топлината, пише още БГНЕС.

Но да кажем, че в стаята ни е хладно, имаме най-добрите чаршафи и най-модерния климатик, който работи 24 часа в денонощието, а през нощта все още ни е горещо. В този случай е време да потърсим помощ.

"Ако постоянно се събуждате поради усещане за горещина или изпотяване, въпреки че сте направили някои промени в спалното бельо и облеклото, може да има скрита медицинска причина", обясни д-р Джоузеф Джиржевски, вицепрезидент по научните изследвания и научните въпроси в Националната фондация за съня на САЩ.

"Важно е да обсъдите проблемите си с вашия медицински специалист", подчертава той.

Нездравословно ли е да спим при твърде високи температури?

"Спането в твърде топла стая може да доведе до безсъние и лошо качество на съня, което може да се отрази негативно на здравето ви", каза Роршайб, който обясни, че телесната температура трябва да спада постепенно, за да заспиваме качествено. Ако не бъдат взети мерки, с течение на времето проблемът може да прерасне до "хронична загуба на сън" и "увеличаване на физическите и психическите заболявания".

"Обикновено, ако не се чувстваме комфортно от температурата, докато спим, ще имаме лошо качество на съня и това може да се случи, дори ако си лягаме в подходящо време и спим над 8 часа", заявява специалистът. "Това вероятно ще се случи през лятото и в отделни случаи не е твърде голям риск... Но с течение на времето се превръща в огромен проблем."

Как се спи без климатик?

Дори да има климатик, не всеки може да си позволи да го пуска денонощно. Така или иначе, следните съвети могат да ви помогнат да запазите прохладата си.

Пийте вода: Хидратацията може да ви помогне да се справите с жегата. Институтът по медицина към Националната академия препоръчва на възрастните мъже и жени да пият съответно 13 и 9 чаши вода на ден.

Снимка: iStock

Вземете студен душ: Студеният душ или вана преди лягане може да ви разхлади и по този начин да улесни добрия сън през нощта.

Използвайте вентилатори: Въпреки че вентилаторите невинаги понижават значително температурата в стаята, те могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Спете с пакет с лед: Поставете пакет с лед зад врата си или в леглото, за да се охладите.