Изтощеният организъм се нуждае от витамини от групата В за поддържане на стабилна нервна система и физическо здраве. Витамин В3 (ниацин) участва в метаболизма на въглехидратите и регулира нивото на захарта в кръвта. В сусамовото семе се съдържа най-много (4,5 мг/100 г) витамин В3. Наличието и на витамин Е му дава силата на антиоксидант срещу процесите на стареенето.
Лъжичка мед със сусамово семе премахва умората за минути.
Дребните семенца са средство за подсилване на организма. Отличен "мултивитамин" в добавка с високо съдържание на магнезий и фосфор, те са подходящи за студенти, спортисти и преуморени хора. Редовната консумация на сусам е ефективно средство срещу умората и стреса.
Неслучайно сусамът е символ на здраве и безсмъртие. В приказката на Шехеразада Али Баба отваря пътя към дългомечтаното съкровище със заклинанието "Сезам, отвори се” (sesam на френски - сусам). Прословутата фраза отразява свойството на сусама да разтваря пашкула си, когато достигне фаза на узряване.
Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото съдържание на сусамово масло, което е изключително неподатливо на разваляне (с трайност 9 години). Подходящо e за подправяне на салати, приготвяне на дресинги, но не и за пържене.
Липидите в сусамовото масло са богат източник на ненаситени мастни киселини (олеинова, линолова, арахидонова, линоленова), подходящи за хора със сърдечно-съдови заболявания. Сезамин и сезамолин са две съставки, принадлежащи към т.нар. "лигнани", които понижават нивота на холестерола.
Безценните са неговите козметични качества. Сусамовото масло е отлично средство за всекидневна грижа за кожата на лицето и тялото и за разтривка на гърдите при кашлица. Влиза в състава на съвременните слънцезащитни кремове. Укрепва здравината на косата.
От изгарянето на сусамово масло китайците са произвеждали сажди за прочутия китайски туш.
Вегетарианците консумират сусам, за да си набавят нуждите на организма от желязо и незаменимите аминокиселини. От липса на желязо в храната се предизвиква желязо-дефицитна анемия и обща отпадналост. Високото съдържание на калций (1,5 г/100 г) прави сусама една от най-добрите храни за изграждане на костите и зъбите. Помага за предпазване от остеопороза и от рак на дебелото черво. Цинкът в сусама (10 мг/100 г) е важен за мъжете в по-напреднала възраст, защото действа и като афродизиак.
От смилане на сусамови семена се получава тахан. Сусамовият тахан е спечелил слава на балсам за стомашно-чревния тракт. Една-две супени лъжици сутрин на гладно са превъзходно средство за предпазване на стомаха от гастрит и язва. В зависимост от вида има бял и черен сусам. Продаваният тахан е смес от двата вида. От него се произвеждат различни видове халва.
Тахан с мед, намазан върху филийка препечен хляб, е отлична закуска за хора от всякакви възрасти. На много ястия, панировки, салати, хлебчета и десерти сусамовото семе добавя деликатна хрупкавост.