За решилите да влизат в по-добра форма за лятото е важно да знаят, че в тренировките с тежести има два вида движения: комбинирани упражнения и изолирани упражнения.

В Деня на позитивните медии, който се чества на 22 юни, искаме да ви съобщим за няколко съществени разлики в упражненията, които правите, за да изглеждате по-добре. Няма по-подходящо време да използвате тази информация и да започнете да я прилагате за по-бързи и видими резултати.

Каква е разликата между комбинирани и изолирани упражнения?

Комбинираните упражнения включват съвместна работа на няколко мускулни групи, сочи Science alert.

При упражнения като изтласкване например раменните и лакътните стави се движат заедно. Това е насочено към мускулите на гърдите, раменете и трицепса.

Когато правите клек, използвате мускулите на бедрата и дупето, гърба и дори мускулите на ядрото.

Комбинираните упражнения за горната част на тялото могат да бъдат групирани в „модели за изтласкване“ – например обикновено вдигане на щанга или „модели за изтегляне“ – например набирания с тежести.

За разлика от тях изолиращите упражнения са движения, които се извършват в една единствена става.

Например бицепсовите сгъвания изискват движение само в лакътната става и работят за бицепсовите мускули. Трицепсовите екстензии и страничните повдигания са други примери за изолиращи упражнения.

Кои физически упражнения в залата могат да улеснят ежедневието ни?

Много от комбинираните упражнения имитират движения, които правим всеки ден.

Моделите с мъртва тяга имитират вдигането на нещо от пода. Вертикалната преса имитира поставянето на тежка кутия на висок рафт. Клекът пък имитира ставането от дивана.

Това може да звучи нелепо за един млад и здрав човек, но за съжаление с  напредването на възрастта губим сила и мускулна маса. Мъжете губят около 5 % от мускулната си маса на десетилетие, докато при жените този процент е около 4 % на десетилетие.

Изграждането на сила чрез комбинирани упражнения може да помогне да направите ежедневието си по-лесно. Способността ни да изпълняваме сложни движения е добър показател за това колко добре можем да функционираме с напредването на възрастта.

Какво да правите, ако не можете да изпълнявате комбинирани упражнения?