В края на седмицата ви се иска да станете от компютърния стол и да легнете директно под ръцете на грижовен масажист. Схванатият гръб може наистина да развали настроението ви преди уикенда. За да избегнете чувството за скованост и липсата на подвижност след дългите часове прекарани пред компютъра ви предлагам 3 бързи и ефективни упражнения, които ще накарат гърба ви да празнува.

Динамична планина
Снимка: Галина ТолкингтънСнимка: Галина Толкингтън

Застанете в позиция за лицева опора като поставите дланите под раменете, гръбнака в една линия и стегнете дупето и корема. Оттук вдигнете таза нагоре, като изпънете краката и натиснете гръдния кош в посока към бедрата. Задръжте 2 вдишвания и върнете в изходна позиция. Изпълнете 5-7 пъти в 3-4 серии. Ако ви е невъзможно да залепите петите на земята, леко свийте коленете.

Котешко гръбче
Снимка: Галина ТолкингтънСнимка: Галина Толкингтън

Заемете опора на 4 крака, отпуснете гръбнака, така че да не усещате никакво напрежение в него.  Поемете въздух. Започнете да издишвате и извийте гърба нагоре, прешлен по прешлен, като започнете от таза и завършите с врата . Насочете погледа си между коленете. Върнете се в начална позиция, вдишвайки. Повторете бавно 10-12 пъти в 2-3 серии.

Разтягане с топка

Снимка: Галина Толкингтън

Застанете на колене и поставете ръце върху топката с палци, сочещи към тавана. Изтъркулете лекичко топката напред и отпуснете гръдния кош надолу, така че да усетите разтягане в задната част на раменете и странично на гърба.  В това положение, вдишайте 6-7 пъти дълбоко и си представяйте как ребрата ви се разтварят лекичко встрани. Повторете в 2-3 серии. Вместо топка, може да използвате стол.

Наслаждавайте се на тези упражнения ежедневно или когато имате нужда да раздвижите гърба си, споделете ги с приятели и ги изпълнете заедно.

Със съдействието на www.artofrealfood.com