Ново откритие е на път да промени представите ни за онези дни от месеца. Изследователи от Техническия университет във Вирджиния твърдят, че са разработили екологично чист менструален продукт, който няма да ви кара да изпитвате притеснение дали превръзката или тампонът ще протекат.

Продуктът представлява тампон със специална формула, която позволява на кръвта да се превърне в гел. Според резултатите, публикувани в списание Cell Press, тампоните абсорбират повече кръв и пропускат по-малко от традиционните."Тампонът с прахообразна формула в себе си абсорбира кръвта и ако го стиснете, тя не излиза обратно. Но в нормален менструален тампон, ако направите същия експеримент, тя излиза обратно", казва Брайън Хсу, доцент по биологични науки.

Формулата на прах е получена от естествени източници като морски водорасли и захарен алкохол.

Снимка: Bryan Hsu


"Намира се навсякъде в храните и е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата, така че се счита за безопасен", обяснява Хсу. "Съдържа се в бъбъл чая или в евтиното суши, което получавате в ресторантите."

Формулата включва вещество, за което е доказано, че потиска растежа на Staphylococcus aureus. Някои щамове на тази бактерия произвеждат токсини, които могат да причинят синдром на токсичния шок - животозастрашаващо заболяване, свързано с употребата на тампони или менструални чашки.Екипът на Хсу отбелязва, че менструалните продукти не са еволюирали много през последния век.
Менструалният тампон за еднократна употреба е разработен през 1888 г., тампонът - през 1933 г., а менструалната чашка, която се поставя във влагалището под шийката на матката, - през 1937 г.


Прахообразната формула може да се добави към памучна спирала и да се постави в менструалната чашка или диск, където събраната кръв се превръща в гел. Това намалява вероятността от „аварии“ при изваждането или смяната на продукта.

"Протичането е страх за всички потребители на продукти за менструална хигиена. Всички ние сме го преживявали, което ни кара да изпитваме срам или да пропускаме дни в училище и на работа", казва д-р Кари Шампин, сертифициран акушер-гинеколог, който си сътрудничи с екипа.

Хсу казва пред The Post, че вероятно ще минат години, докато продуктът им стане достъпен за обществеността, тъй като трябва да отговори на регулаторните изисквания. Междувременно изследователите от Техническия университет във Вирджиния планират да продължат да проучват как биоматериалите могат да облекчат процеса на менструация.

Наскоро публикувано изследване от Калифорнийския университет в Бъркли, показва, че в различните тампони се съдържат токсични метали като олово и арсен.

Снимка: istockphoto.com