Когато влагате време, емоции и надежди в един човек и изведнъж той просто изчезне като призрак, без да ви даде обяснение, определено е неприятно. За съжаление се случва. Но защо? Ето някои отговори. 

Липсата на яснота за това, което се е случило, може да ви подтикне да търсите бившия си партньор с цел да получите отговори. Неяснотата сигурно ще ви попречи да премете раздялата и да продължите напред. Възможно това да се отрази зле и на самочувствието ви.

Как да не позволим това да се случи?

Трябва да осъзнаете, че ако бившият ви е избрал да изчезне като призрак, това няма нищо общо с вашите качества. Приемете го по-скоро като красноречива демонстрация на неговите собствени недостатъци и незрялост.

“Ghosting” е английски термин, описващ поведението на внезапно прекратяване на отношенията и контакта с друг човек без предупреждение и игнорирайки всеки опит на отсрещната страна да получи обяснение.

Вместо да се измъчвате с безкрайни въпроси – "Защо се случи така?" – направете някои стъпки напред, за да преодолеете случилото се и емоциите, които е породило.

Спрете да се обвинявате за всичко

Когато нямаме обяснение защо другият е избрал да си тръгне, най-лесно е да започнем да търсим грешки в себе си. Скоро идват и самообвиненията. Истината е, че не можем да функционираме, когато липсва парченце от пъзела с информация. Затова „доизмисляме“ липсващото, но дали това е коректно?

Когато някой е решил да си тръгне като призрак, вероятно става дума за неговата неспособност да се изразява, както и за личните му страхове. Но това няма нищо общо с вас. Затова спрете да с тое самообвинявате. Не сте направили нищо нередно, просто, без да искате, сте станали жертва на неумението на другия да комуникира.

Изразете емоциите си

Когато някой, когото искаме в живота си, покаже демонстративно, че не ни иска в неговия живот, боли. Освен това, можете да изпитвате гняв, възмущение и съжаление за изгубеното. Вместо да се опитвате да потиснете емоциите си, създайте пространство за тях.

Снимка: iStock

Изразете ги по начин, който усещате за правилен. Посетете психолог, обадете се на приятел, или ако сте творчески тип – рисувайте, танцувайте, пейте, излейте емоциите си навън, за да се освободите от тях и да започнете начисто.

Какво още може да направите - четете във frida.bg.