Психологът Орлин Баев коментира темата за изневярата заедно с журналистката Ралица Стефанова и водещата на рубриката Радина Червенова в поредицата „Опасни връзки“ на предаването "Преди обед". Двете дами споделиха, че по темата им пишат повече половинките на изневеряващите и задават един и същи въпрос:

„Защо моят партньор ми изневерява?“

Орлин Баев представи изневярата с много лица – любов, страст, нагон, тръпка, желание за нещо ново. „Мъжете изневеряват, защото я няма тръпката. Ако жената в дома е леко скучна, ако го няма женското присъствие, ако не умее да съблазнява, да вдъхновява мъжа, малко по малко мъжът започва да души, да гледа настрани, да му се иска нещо ново“, заяви психологът.

„Ако жената е прекалено кастрираща, ако постоянно неодобрява мъжа, ако винаги иска да е над него и му казва „ти не ставаш“, ако го критикува за какво ли не, изведнъж идва от някъде една приятна жена, която му казва, че „става“. Така според психологът се появява и желанието за изневяра при мъжете.

За жената изневяра е, когато мъжът й се влюби и има емоция към любовницата или друга жена, с която е преспал. Това, че мъжът си е прекарал сексуално, не е толкова важно при жените, обясни Баев.

„За мъжа да отиде и да прави секс с жена, без чувства, е, сякаш е отишъл и е „хапнал една тортичка“. Той наистина не влага в това никаква емоция", каза психологът.

Такава е мъжката нагонна природа и изневярата е по-скоро едно физическо понятие „секс“, докато за жената е по-емоционално понятие.

Орлин Баев

Статистиката сочи, че мъжете изневеряват повече от жените

Снимка: iStock

Най-високият процент на изневяра е от емоционална гледна точка. Психологът разясни на аудиторията два термина – гостинг и газлайтинг.

Терминът „гостинг“ е, когато мъжът се появява и казва "аз те обичам, ти си прекрасна, ти си най-хубавата, липсваш ми", взима каквото иска, минават ден-два, месец и изведнъж изчезва. Няма го, блокира я в социалните мрежи, в телефона, не отговаря никъде и после пак се връща все едно нищо не е било.

Вторият термин е "газлайтинг", който означава „затъмняване“. Това е форма на емоционално насилие, в която „затъмнителят“ е склонен да оправдава негативното си отношение към партньора, като го обвинява. Той е манипулатор, който гледа себе си, собствения си интерес и когато му омръзне връзката или нещо в това взаимоотношение не му отърва, си заминава. В този човек има моменти на нарцисизъм.

Баев съветва жената, попаднала на посочения по-горе тип мъже, т.нар. „лошо момче“, да отиде на психолог, за да преодолее тази зависимост, да прегърне „малко детенце“ в себе си, което иска да се закачи за някого, да пусне грешната любов и да се заяви като жена.