В подкаста „Малки разговори“ на ladyzone.bg засягаве най-различни теми, вълнуващи дамите и вдъхновяващи женското ежедневие. В един от последните епизоди, гост бе Андреа Иванова – популярна в медийното пространство като българското Барби.

Дамата сподели личния си опит с естетическите корекции, като разкри, че има около 12 инжекции в скулите, 10 в брадичката, а устните си е уголемявала 38 пъти. Предстоят й още операции.

Признанието на българското Барби предизвика много реакции и въпроси у читателите на сайта. По този повод се свързахме с психолога и психотерапевт Марина Панева. Попитахме я за психологическо тълкуване на поведението на хората, които често прибягват към естетически корекции. Ето как специалистът обясни зависимостта, пристрастяването и самооценката.

Психолог и психотерапевт Марина Панева

Прибягването към естетически корекции може да бъде обяснено, както с преживени травматични събития, така и с прагматичните потребности на съвременния човек, спеделя специалистът. Травмите, натрупани през житейския ни път, често водят до усещане за загуба на контрол и дистрес. Промяната във външния вид предлага начин за възвръщане на усещането за власт над собствения ни живот.

ЗАЩО ГО ПРАВЯТ?

Друг фактор за прибягването към естетическа намеса в днешния забързан свят е търсенето на лесни промени, които могат да ни помогнат да получим валидация и одобрение.

Как виртуалните образи изменят личната представа?

 

„Представянето онлайн би могло да отговаря на представата за нашето желано Аз – такъв, какъвто искам да бъда, идеалното Аз“ – обясни Марина Панева.

Идеалният Аз образ представлява стремежа на човека да бъде такъв, какъвто би искал да бъде, често съобразен с очакванията на другите. Самооценката е процес, който включва оценка на различни аспекти на личността и разкрива колко се харесваме и приемаме. Тя е резултат от сравнението между това, как се възприемаме в действителност, и какви бихме искали да бъдем.

Невротичният стремеж към съвършенство и перфекционизъм може да бъде труден за овладяване, като същевременно виртуалните образи засилват илюзията за безкрайни и безгранични възможности. Именно това често води до загуба на автентичността на един човек.

КОРЕКЦИИ И СИЛЕН ГРИМ - КАКВО РАЗКРИВАТ ЗА ЧОВЕКА? 

„Несигурност“ – категорична е Марина Панева.

Снимка: Марина Панева

Несигурността се свързва с наличието на съмнения - когато се съмняваме в способностите си да постигнем определен резултат или когато изпитваме страх да загубим това, което притежаваме. Често несигурността произтича от мисленето, че сме недостатъчни и че не заслужаваме това, което вече имаме, така не можем и да му се насладим.

Колко време българското Барби се приготвя преди да излезе - вижте във видеото:

ЗАЩО ИЗПИТВАМЕ НЕСИГУРНОСТ? 

 
  • Критика в миналото
  • Негативна представа за себе си
  • Постоянна нужда от одобрение
  • Липса на вяра
  • Нереалистичната представа, създавана от социалните мрежи и медиите
  • Невъзможността да приемем себе си такива, каквито сме.

Начинът, по който възприемаме себе си, ни пречи или помага за това как ни приемат околните. „Най-значимата и вечна връзка, която имаме през целия си живот, е тази със самите себе си“ – каза психологът.

Андреа е уголемявала 38 пъти устните си, но твърди, че промяната във външния й вид не е породена от подигравки в училище. 

Кога една дама трябва да каже стоп на естетични корекции?

Зависимостта е възприета като процес, по-силен от хората, при който зависимият не може да се противопостави на желанието си и се отдава.

„Ако ежедневието на зависимия е обхванато и подчинено на неговата пристрастеност, всеки следващ ден преминава доста идентично, в стремеж да се задоволи гладът от необходимото любимо нещо“ – каза психологът.

Желанието да се харесаме, да бъдем приети и оценени, премества фокуса на живота ни от наистина значимите неща към онези, които можем да наблюдаваме в социалните мрежи например. Там виждаме разнообразни снимки и селфита, които според психолога Марина са „частен случай на стремежа към перфектността“. Иначе казано, те също могат да се тълкуват чрез желанието на хората да бъдат приети от обществото.

„Когато бъдем отхвърлени, тази необходимост е дестабилизирана и изключването, което чувстваме, усилва емоционална болка“ – обясни психологът.

Чудесен пример за обясняване на случай на отхвърляне е, ако не сме получили очакваното одобрение. Тогава хората мислят, че това се е случило, защото нещо не им достига. Честа грешка е приемането на отхвърлянето като цялостна оценка на личността, а не само като оценка на малък аспект от нея.

Отхвърлянето се приема болезнено от почти всеки човек, тъй като всички хора имат една основна нужда – да принадлежим към дадена група. Ако оставим настрана научните изследвания, провалът и отхвърлянето се разглеждат като двете страни на една и съща монета, разказа Марина.

РАЗЛИКА МЕЖДУ ЗАВИСИМОСТ И ЗЛОУПОТРЕБА 

 

„Злоупотребата все още не е зависимост“ – каза Марина Панева.

Можем да поставим условна граница, като обясним, че при злоупотребата е налице поредица от действия, които определят поведението като нездравословно и опасно за здравето.

А зависи ли новото в живота на една жена от промяната на цвета на косата – идва ли новото начало в живота на една жена?

Според специалиста, когато цветът на косата ни е нов, той често носи вълнуващо усещане, също както при новите дрехи. Това усещане обаче изчезва, след като свикнете с новия цвят. В дългосрочен план цветът не се отразява на настроението. Промяната ни дава усещане за лукс и сексапил, изразява независимост и страст. Някои, по-нетрадиционни цветове могат да задоволят нуждата ни за бунт, без да са нужни думи, за провокация и за привличане на внимание.

Ако имате нужда от промяна, задайте си въпроса: „Аз ли искам това, или е изискване на средата? Какви ползи би ми донесло?“

„Предпочитайте да развивате нови умения пред това да имате нови придобивки!“ – съветва психологът Марина Панева.

Целия епизод на подкаста с българското Барби – вижте тук: