В забързаното ежедневие е изключително трудно човек да намери време за готвене, особено ако трябва да изхранва цяло семейство. Често това се възприема като задължение, което трябва да бъде свършено, отколкото като нещо, действително доставящо удоволстие. Постоянно търсим начин да направим готвенето по-лесно и бързо и така не случайно расте популярността на редица рецепти само с няколко съставки и други иновации в кухнята.

Бързите рецепти несъмнено помагат, но така изпускаме истинските психологически ползи от готвенето за другите. От грижа за себе си до създаването на чувство на принадлежност, вижте 5 топ ползи от собственоръчното приготвянето на ястия.

Готвенето е форма на алтруизъм

Извършването на действие за друго човешко същество като готвенето е форма на алтруизъм, което кара хората да се чувстват уверени, щастливи и свързани с другите. При него обаче има и друг елемент, който подсилва това чувство – изхранването, което е необходимо за оцеляването.

Готвенето е грижа за другите

Тъй като готвенето задоволява една от основните нужди на хората, това ни дава чувство на удволетвореност, не само заради доброто дело, но и от факта, че сме помогнали за съществена нужда – дали сме "горивото на живота". Участването в подобно действие "помага за изграждането на общност, доверие, смисъл, принадлежност, близост и интимост – всичко, което е свързано с повишено щастие, намалена депресия и като цяло по-позитивен живот", твърди специалистът Матю Ричио от "National Science Foundation".

Готвенето създава връзки и принадлежност към общността

Ако готвите за някого, това създава чувство на близост в смисъл, че изразявате вашата грижа и любов.

"Това е много интимно действие. Като снабдявате други с храна, от която потенциално се нуждаят, вие им показвате, че ги подкрепяте, обичате, което истински стимулира близостта във връзката", допълва Ричио.

Създаването на връзките и поддържането им е важно за воденето на добър живот. Както храната и водата, отношенията са част от основните нужди на хората. Именно готвенето заздравява тези връзки и създава чувство за принадлежност към общността.

Готвенето е грижа за себе си

Самото действие на грижа за себе си и отделянето на време за изхранването на тялото е изключително важно. Не просто готвенето помага да се храним по здравословно, но и изпраща сигнали, че сме истински важни, като същевременно повдига самочувствието ни. Част от предимствата на приготвянето на ястието включва подобряването на концентрацията, намаляването на стреса и стимулирането на здравословен начин на живот.

Готвенето заздравява и връзки от миналото ни

Готвенето помага за изграждането на връзки не просто с тези, за които приготвяме храната, но и с хора от нашето минало. Когато сме в кухнята и проготвяме някое ястие, миризмата му може да ни напомни за времето, когато сме се хранили с нашите баба и дядо. Ефектът от свързването с тези спомени е не само положителен, но дори и терапевтичен.