Често ни се струва невъзможно да преживеем раздяла. При разбито сърце и когато някой ни липсва, можем да изпитаме различни сложни чувства. Макар и да усещаме, че сме просто психологически рухнали, раздялата има неочаквано въздействие и върху тялото ни породено от стрес и безпокойство. Тук, разглеждаме петте начина, по които то реагира и последствия като безсъние и дори сърдечен удар.

1. Безпокойство и проблеми със съня

Болката, изпитана при раздяла, активира същата част от мозъка, която е стимулирана при кокаинова зависимост. Това безпокойствие ни създава и проблеми със съня. 

2. Болки в гръдната област

Тежката раздяла може да провокира истинска болка в гърдите. При повишен адреналин, хората със сърдечни проблеми, рискуват да получат аритмия или сърдечен удар.

3. Кожни проблеми

Освен факта, че при депресия човек се грижи по-малко за себе си, кожата се влошава заради хормона на стреса. Това води до акне и дори косопад.

4. Болки в мускулите

В състояние на депресия и заради стреса, може да се появят спазми в мускулите, които да причинят болки в различни места по тялото.

5. Загуба на апетит или наддаване на тегло

След раздяла много хора изпитват проблеми със стомаха. В единия случай това може да доведе до загуба на апетита, но повечето пъти води то наддаване на теглото. Заради стреса, клетките са по-малко чувствителни към инсулина и тялото иска да получава повече мазнини. Качването на килограми може да се свърже също и с безсънието и липсата на тренировки заради депресията при раздялата.