Подвижното и силно тяло е плод на активен и разумен начин на живот. Милиони хора смятат, че добрата форма задължително се извайва във фитнес  зала. Но това не е истина.

Всяко раздвижване повдига енергията и помага да изгорите излишните калории.

Ползата от бързото ходене за около 10 минути 3 пъти на ден на практика е такава, както от правене на упражнения в продължение на 30 минути.

Затова всеки ден намирайте време за кратки разходки. Те помагат за поддържане на нормалното тегло.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Различни изследвания показват, че хората, които обичат да се разхождат, по-рядко боледуват в сравнение с тези, които имат обездвижен начин на живот.

Хипократ считал разходките за "най-доброто лекарство”. Те са най-достъпният начин за снабдяване на тялото с кръв, обогатена с кислород.

Съвременни изследвания в Университета в Южна Каролина показват, че само 15 минути разходка е достатъчно да понижи чувството на тревога и напрежение, дори по-ефективно от транвилизатор.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Бързото ходене е най-простото и най-добро упражнение за силно сърце.

Разходките са отлично средство, както за тонизиране на сърцето и стабилизиране на кръвното налягане, така и за намаляване на стреса и подобряване на общуването с близките хора.

Бързото ходене подобрява съня и повишава умствената дейност.

Благодарание на ходенето пеш се профилактира остеопорозата.

Понижава се рискът от развитие на сърдечни заболявания и иинсулт.

Подобно на всяка физическа активност и разходката стимулира образуване в мозъка на  ендорфини -химически вещества, които премахват болката, позволяват мускулите да се релаксират и човек получава усещането за спокойствие.

Един час под слънчевите лъчи е достатъчно, за да се изгради необходимото количество от витамин D.

Увеличава се не само мускулната маса и сила, но се осигурява костната тъкан с кръв и кислород. По този начин добрата костна обмяна заздравява костите.

Човек става по-силен, гъвкав и издръжлив.

Предимство на разходката е, че не изисква предваритална подготовка. Достатъчно е да имате удобни обувки, за да направите 10 минутна разходка около работното място или прибирайки се от работа.

Разходките на открито са полезни както за децата, така и за възрастните.

Тялото е създадено за движение. Разхождайте се редовно за удоволствие и за здраве.

Снимка:Thinkstock/Getty Images