Плодовете на диворастящата роза - шипките, имат изключително високо съдържание на витамин С, от който се нуждае човешкият организъм през пролетния сезон. Установено е, че в 100 г вещество по наличието на витамин С шипките превъзхождат в пъти ябълките, касиса и цитрусовите плодове. Плодовете на шипковия храст са добър източник и на каротин (провитамин А), витамин В2 (рибофлавин), витамин РР, витамин К. В тях има богато съдържание на рутин. Заедно с  витамин С той оказват мощен антиоксидантен ефект в организма, който регулира стареенето на тъканите. Шипките доставят на организма разнообразие от минерали: магнезий, калций, калий, манган, селен.

Популярният шипков мармалад, сок от шипки, чаят от шипки и особено студен извлек от плодовете, са чудесни средства срещу пролетната умора.    

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Студен извлек от шипки

В него се съдържа най-много витамни С.

Рецепта за четирима души

4 супени лъжици люспи от шипки се заливат с 1 л студена вода от вечерта. Оставят се да престоят на стайна температура. На сутринта се прецеждат и претриват през цедка.

По желание може да се подслади с мед или плодов сироп. Пие се по една чаша преди хранене.

Студеният извлек е полезен и за деца, и за възрастни срещу пролетната умора. Засилва имунната система и помага за образуване на червените кръвни клетки.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Чай от шипки

Вкусът на шипковия чай е приятно кисел. Приготвя се като една шепа сушени или пресни шипки (около 50-60 г) предварително се стриват в хаванче. Изсипват се в съд с 1 л вряща вода и се вари около 15 минути. Оставя се да изстине.

Чаят се прецежда се и се подслажда с пчелен мед. Може да се добави за аромат резенче лимон.

С този чай се намалява натрупването на лош холестерол LDH в организма. Укрепва се сърцето и цялата кръвоносна система.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Шипковият чай облекчава болките при възпаление на гърлото. В народната медицина се препоръчва при възпаление на белия дроб, включително от туберкулоза. Препоръчва се на хора с хепатит.

Чаят от шипки е добре да се пие преди ядене за подобряване на храносмилането и засилване на апетита.

Притежава и успокояващ ефект, затова  е подходящ за намаляване на безпокойството и раздразнителността. Може да се изпият няколко чаши от шипковия чай.

Снимка:Thinkstock/Getty Images