Охлаждане на окосмената част на главата запазва косата след химиотерапия при болни от рак. Методът предсталява специално замразено охлаждащо боне/каска, което се поставя плътно към скалпа, преди, по време и след химиотерапията. Манипулацията изисква време, средства и е некомфортен в първите 2 минути, но голям брой жени се кълнат в получения резултат. Някои са били с готови перуки, които не се е наложило да използват.

Има европейски болници, които разполагат със специален медицински фризер, в който се съхраняват каските готови при подходяща температура. Penguin Cold Cap по същество е една опаковка лед, монтирана плътно по главата като шапка за плуване, която трябва да се сменя на всеки половин час. 

Друга охладителна система на скалпа, наречена DigniCap, е не толкова трудоемка. При нея се използва малка машина и тръби, заредени с охладител за бонетата/каските.

Охлаждането на скалпа се смята, че работи по два механизма. Първо чрез понижаване на температурата на главата се забавя метаболитната активност в космените фоликули. Второ има свиване на кръвоносните съдове, с което се ограничава количеството на химиотерапевтиците, които проникват в кожата на главата.

Жени, на които са прилагани охлаждащи каски по време на химиотерапия са виждали положителния ефект, защото са започвали да губят цялото окосмяване по тялото, но едва леко изтъняване на косата.

Успехът от приложението на охлаждаща каска зависи от продължителността и вида на химиотерапия. Обикновено се използва само при пациенти със солидни тумори, като рак на гърдата, но не са подходящи за пациенти с рак на кръвта.

Все пак това е нова възможност на жените да поддържат самочувствието си в един труден момент от живота.