Екранът на компютъра носи рискове за здравето на очите чрез излъчваните от него ултравиолетова и синя светлина. Не по-малък проблем са изображенията върху монитора. Буквите и цифрите на екрана не се състоят от непрекъснати линии, както е при книгите. Може да си ги представим като мозайка от точки, между които няма рязка граница. Затова те проблясват и присвяткват и са значително по-малко контрастни, отколкото в печатно издание.

Още по-малко контрастни знаците ги прави външното осветление, без което обаче, да се работи на компютър също е вредно. 

Работейки с компютър, човек мига 4 пъти по-рядко и когато се добави съсредоточената работа на очите в продължение на часове, се появява бърза умора, главоболие, усилено сълзене и раздразване на очите. Този комплекс от оплаквания е наречен "компютърно зрителен синдром”. Следствието от това е прогресивно развитие на късогледство, катаракта, глаукома и други очни заболявания.

Ето няколко практични правила как да пощадите очите си:

- Направете комфортна за вашите очи настройка на контраста, яркостта и ако е нужно подменете монитора. 

- Необходимо е да прекъсвате работата пред компютър на всеки 2 часа и да правите гимнастика на очите. 

- Ако чувствате очите си уморени, не засилвайте яркостта и контраста на екрана. 

- Разстоянието на екрана от очите трябва да е най-малко 55-60 см. Колкото е по-голям е диагоналът на монитора, толкова по-голямо трябва да е отстоянието му от вашите очи.

- Височината на екрана трябва да е малко по-ниско от нивото на очите.

За профилактика от увреждане на очите и за по-добър комфорт на зрението по време на работа пред компютър се препоръчва използване на антирефлексни очила, дори и без диоптър. Те могат да бъдат изработени и за хора с късогледство и далекогледство. За по-точен избор на очила направете консултация с професионалист оптик.