Мит №1: Не яжте жълтъците на яйцата

Яйцата са една от най-питателните храни на планетата, а техните жълтъци са най-хранителната част от яйцето. Проблемът е в това, че жълтъкът съдържа холестерол и погрешно се е смятало, че от него се повишава холестеролът в кръвта. Поради това съображение често препоръката е била да се ядат по 2-6 цели яйца на седмица, но без жълтъците. Много проучвания показват, че консумацията на яйчен жълтък в 70% от хората не повлиява на нивото на холестерола в кръвта. В 30% от доброволците яйцата и по-точно жълтъците повишават HDL добрия холестерол и променят LDL лошия холестерол в безвреден. Да се лишавате от жълтъка е абсолютно лошо нещо, което може да направите.

Яйцата са много полезни
Те са перфектната природна храна с качествени протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали, почти всички хранителни съставки, от които тялото има потребност. Те съдържат холин, от който мозъкът има нужда, а 90% от хората се нуждаят от допълнителен внос. Съдържат лутеин и зеаксантин (мощен антиоксидант, необходим за очите), които понижават риска от очни заболявания. Предимства на яйцата са, че са евтини, лесни за приготвяне и с чудесен вкус. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Мит № 2: Не пийте пълномаслено мляко

Някои учени бяха убедени, че наситените мазнини са вредни и затова нискомаслената диета предпазва от сърдечни заболявания. Това беше официална здравна политика в света и в същото време затлъстяването и захарен диабет тип 2 неимоверно се увеличиха.

В най-голямото и най-скъпото изследване върху диетите от Women's Health Initiative върху 48 835 жени, разделени в групи - едната на нискомаслена диета, а другата на стандартна западна диета, след 8 години разликата в теглото е била само с 400 г без да има разлика в оплакванията от сърдечносъдовата система и развитието на рак.

Други изследвания посочват, че от нискомаслената диета се повишават триглицеридите и се понижава добрият холестерол.

"Нискомаслената диета е провалена", пише Крис Гунарс в Authority Nutrition.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Мит №3: Калориите са по-важни от качеството на храната

Истина е, че калориите са важни, но не означава, че постоянно трябва да бъдат калкулирани и съзнателно да бъдат отбягвани. Изключителното фокусиране върху калориите в хранителните продукти е една от най-големите грешки в историята на храненето. Важно е от каква храна постъпват калориите.

Протеиновите калории имат различен ефект от тези на въглехидратните и мастните храни.

Различните храни имат различен ефект за създаване на чувство за ситост. Човек има нужда от по-малко калории, за да се почувства заситен от яйца или варени картофи, в сравнение с бухти или сладолед. От високо протеиновата диета може да се повиши метаболизма с 80-100 калории за деня и значително да се понижи апетита и чувството за глад.

Различните хранителни продукти имат различен ефект върху хормоните и мозъчните центрове, които контролират навиците за хранене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Мит № 4: Предпочитайте полиненаситени растителни масла за готвене

Широко се препоръчваше използването на растителните масла, които са с високо съдържание на полиненаситени мазнини, затова че понижават холестерола. Към тях се отнасят соево, царевично, памучно и олио от рапица.

Тези видове олио са вредни поради други причини. Те съдържат полиненаситени мазнини, но преобладаващите са омега-6. Човек има нужда и от омега-6, и омега-3 мастни киселини в определен баланс, който се нарушава, когато се използват само тези течни масла.

Поемането на омега-6, но без омега-3 мастни киселини улеснява възпалителните процес в тялото,

а възпалението стои в основата на на повечето болести. При използването им за готвене полиненаситените мазнини на високата температура се разграждат лесно. Растителните масла, които съдържат омега-6 мастни киселини са вредни, особено използвани за термично приготвяне на храната.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Мит № 5: Маргарин вместо масло

Достатъчно е да погледнете съставките на маргарина. Те не са храни, а комбинация от химикали, които изглеждат и на вкус приличат на храна.

Не е изненадващо, че маргаринът придизвиква сърдечни заболявания повече от маслото. Затова трябва да се избягва, ако човек иска да поддържа здрава сърдечносъдова система.

Независимо че тези изследвания са известни отдавна, все още не се знае широко за тях. Когато се замества традиционната храна като масло, мляко, месо с обработени фабрично псевдо-храни, хората стават все по-дебели и по-болни.

Много, посветени на работата си специалисти по хранене и диететика, искат това да се разбере от хората. Тези митове за диетично хранене не само са безполезни, но и вредни. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images