„Всеки може да има собствена тоалетна хартия, която да расте свободно и в изобилие", казва Роб Грийнфийлд. 

Той сам отглежда растенията си, които използва за тоалетна хартия, пише People.

Според американско проучване средностатистическото домакинство от 2,5 души използва 409 ролки тоалетна хартия годишно или 150 ролки годишно.

Роб Грийнфийлд не разполага със запаси от магазина, каквито повечето домакинства имат. Вместо това природозащитникът откъсва няколко зелени листа от растението острица, което има синьо-зелени листа и расте в двора му във Флорида. Така Роб едновременно спестява пари и пази околната среда.

Екоактивистът вече обикаля големите градове във Флорида. Инициативата му призовава: „Отглеждай сам тоалетната си хартия".

Целта му е да насърчи хората да използват листа от дървета, вместо да купуват тоалетна хартия от търговската мрежа.

Локациите, на които застава, са добре посещавани места във всеки град. Той поставя домашната си тоалетна хартия и няколко купени ролки и не остава незабелязан от минувачите.

„Искам да покажа на хората, че е възможен и друг начин", казва Роб. „Живеем в тази консуматорска култура, в която повечето от нас не знаят откъде идват нещата, как стигат до нас и какво е въздействието, което оказват върху Земята. И тоалетната хартия не прави изключение“, обяснява той.

През последните няколко години 36-годишният Роб е носил пластмасов костюм, пълен с всички използвани от него отпадъци за един месец.

Той живее в малка къща с площ 100 кв. м. Тя се захранва със слънчева енергия, която той сам добива от преработени материали.

Роб се храни с храна, която сам отглежда и събира, за да покаже на хората, че устойчивият начин на живот е възможен.

„Възможно е да отглеждаме толкова много неща, които могат да ни освободят от консуматорството", добавя той.

Листата на растението вместо тоалетна хартия са толкова меки и издръжливи, че самият Роб ги нарича „Charmin на градината“. Те дори миришат на мента. Всяко листо е с размера на парче тоалетна хартия.

За да улесни отглеждането на собствени дръвчета у дома, Грийнфийлд дава за отглеждането на растението.„Когато се преместих в Орландо, Флорида, през 2018 г., засадих два корена от растението за тоалетна хартия, които ми подари приятел. В рамките на една година имах достатъчно от растението, за да обслужва семейство от пет души", споделя Роб.