Емоциите от слушане на приятна музика са здравословни. Ако не композирате, не свиритe, не пишете текстове, може лесно и достъпно да се наслаждавате на хубавата музика. Учените свързват премахването на последиците от стреса – аритмия, високо кръвно налягане, безсъние, нервност, с освобождаване на ендорфини от мозъка под въздействие на приятната музика. Едорфините директно оказват съдоразширяващ ефект върху артериите. Промяната на мозъчните вълни се отразява на автономната нервна система. Дишането се задълбочава и се засилва сърдечната дейност.

Учените доказват обратен ефект от неприятната музика - спазъм на кръвоносните съдовете, който е основна причина за хипертонията, инфаркта и инсулта. Значение имат силата на звука и продължителността на слушане.

Заниманията по музика са особено ценни за децата с дислексия. Така те по-бързо преминават бариерите, които са пред тях при обучението. Изграждат самочувствие и увереност, които несправянето с училището им отнема.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Когато имате нужда от повдигане на духа, слушайте мелодия с любимото темпо. Музиката притежава силата да трансформира емоционалното състояние.

Съществуват теоретични обяснения върху каква част от тялото всеки звук оказва своето въздействие. Гласните звукове са много важни. Те променят честотата на пулса и тонуса на мускулатурата. При възпроизвеждане на гласните звукове сливиците и останалите тъкани на гърлото вибрират и се очистват от ненужните наслоявания. Различните звукови вълни се разпростират и намират отзвук в определени органи. 

Музиката в комбинация със силен текст може да ви осигури положителна енергия за повече ентусиазъм и оптимизъм в живота.

За упражнения с лечебните звукове може да прочете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Силна е връзката между мозъка и сърцето. Музикалното въздействие се постига за 10 минути. Подходящ подбор на музика чрез редуването на бързи и бавни ритми подобрява състоянието на хора, прекарали сърдечен инфаркт.
Много проучвания доказват и невероятния ефект от музикотерапията при деца с аутизъм и нарушена концентрация.

Танците в ритъм с приятната музика може да ви накарат да освободите част от напрежението, натрупано след тежък ден. Енергичната музика създава условия за концентрация. Вдишвайте и издишвайте в ритъм с музиката и се хармонизирайте с нея. Бавният ритъм успокоява. За по-силен ефект ползвайте слушалки. 

Музиката влияе върху хората индивидуално. Някои обичат звука на китара, други на цигулка, трети предпочитат флейта. Познатата музика е по-въздействаща. Важното е да харесвате музиката, която слушате.

Снимка:Thinkstock/Getty Images