Често причини за нежелана загуба на косата са стресът, приемът на анаболи, тиреостатици и грешки в диетата. Нормално за един месец косата нараства с около един сантиметър. 90% от космите на главата растат постоянно и опадат след 3-4 месеца. Когато на тяхно място порастват нови, няма място за притеснения.

Засиленият косопад се забелязва по големия брой косми, оставащи върху четката. Жени с поликистозни яйчници получават този симптом - оредяване на косата. Заболявания на щитовидната жлеза и захарен диабет създадат условия за ускоряване на процеса.

Косопадът започва в горната част на главата около пътя при много прически или от двете страни на главата. При жените загубата на коса е постепенно и равномерно. Рядко се наблюдава оредяване около челото, което е типично за мъжкото оплешивяване.

Снимка:Thinkstock/Getty Images


Изненадващо увеличение на падащите косми при сресване е сигнал да се посети лекар. Приетото за нормало падане на косата е около 50-100 косми за денонощие.

Стресът поставя тялото в "режим на оцеляване” - поддържат се жизнено важните органи, но не и косата. Когато стресът отмине, растежът на косата започва да се възстановява. Чрез допълнителни грижи за косата може да се да ограничи значително косопадът дори при генетична предразположеност.

 За възстановяване жизнеността на космените фоликули масажирайте с пръстите на двете ръце целия скалп. Нежният масаж по целия скалп усилва кръвоснабдяването на космените фоликули и съдейства за растежа на косата. Освен това създава усещане за релаксация и успокоение. 

Подобен ефект има ежедневното бавно вчесване с 15 до 25 разресвания с подходяща четка за коса.