Усещате ли вече коледното настроение? Струва ни се, че 25 декември е още много далече, но по улиците вече все по-често се появяват гирлянди и снежинки като част от новогодишна украса, а магазините предлагат свещници със снежни човеци, брокатени ангели и лъскави стъклени топки. И ако се чувствате далеч от това – да ви припомним, че започнаха коледните пости.
Без месце
Това е първото, което изниква в съзнанието ни, стане ли дума за пости. Всъщност въздържанието преди Коледа (Рождественски пост) трае 40 дни. Най-дългите и строги пости са великденските (Велик пост), които започват седем дни преди Великден и продължават 40 дни (плюс 7 дни от седмицата на Христовите страдания).
Защо се пости?
Според църквата истинският пост е вид отчуждаване от злото. Постещият се въздържа от блажна храна с религиозно-нравствена цел. За църквата постите са основният начин да бъде преборен грехът, изначално заложен в човека. Постенето, като приемане само на определен вид храна, трябва да бъде съчетано и с духовен пост. Само така душата на човека ще бъде спасена.
Съществуват шест степени на строгост при постенето:
яде се всичко, освен месо (на Месни Заговезни)
хапва се риба
може да се яде храна, приготвена с растително масло
може да се яде гореща храна без мазнина
приема се студена храна, приготвена без мазнина
пълно въздържане от храна
5 чести грешки по време на пости >>
Какво можем да ядем, ако постим?
Може да използвате Коледните пости като възможност за прочистване на организма от натрупаните токсини и шлака. Важно е да отбележим, че бременните жени и болните трябва предварително да се посъветват с лекар, ако искат да постят.
Църковният пост през първата седмица на Коледните пости повелява да се приемат само растителна храна с олио, от втората до четвъртата седмица се разрешава риба, на шестата седмица – растителни храни с олио, на 25 декември се блажи.
Всъщност това, което спира много от желаещите да постят, е несигурността дали ще намират нужните храни навсякъде, където са. Ако обядваме в заведения около офиса, внимателно трябва да подбираме всички салати и основни ястия, да разпитваме подробно как са приготвени и какво съдържат. Ако пък си приготвяме хапване вкъщи – сандвичи или храна в кутия, трябва често да пазаруваме, за да да имаме възможност храната да е разнообразна.
За закуска
За повече витамини и минерали добавете в ежедневното си меню ядки, семена и свежи плодове - орехи, лешници, бадеми, ябълки, клюква, портокали, круши, авокадо, сусам, ленено, маково и слънчогледово семе. Особено подходящи са всякакъв вид кълнове – житни, от броколи, лук, амарант и др. Хапвайте различни видове макаронени изделия, но само след като се убедите, че в състава им няма яйца. Биомакароните от лимец например са добър вариант.