Кашлицата е начинът, по който тялото ни прочиства гърлото, дихателните пътища и белите дробове от дразнители, и може да се раздели на четири основни вида: влажна, суха, пристъпна и лаеща.

Появата ѝ е предпазен механизъм на тялото за пречистване пречинено от дразнене на лигавицата на дихателните пътища. Кашлицата може да ви предпази от дим, слуз, прах и полени. Но кашлицата може да сигнализира и за заболяване или тежко здравословно състояние. 

Продължавайте да четете, за да научите как можете да определите какъв вид кашлица имате, как да я лекувате у дома и кога трябва да потърсите лечение от медицинско лице.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ И ЛЕКУВАМЕ СУХАТА КАШЛИЦА

Сухата кашлица прилича на гъделичкане в задната част на гърлото и много често е съпроводена от  други видове неразположения, като болки в тялото, главоболие или възпаление на синусите. Обикновено при нея не се отделя секрет.

 

Сухата кашлица може да бъде причинена от възпаление в дихателната система, инфекция на трахеята и ларинкса. Този вид кашлица може да се задържи няколко седмици и след края на настинката или грипа.

Снимка: Canva

Сухата кашлица може да бъде симптом на настинка или грип, алергия, астма, дразнители като замърсяване на въздуха, прах или дим, ларингит, синузит, възпалено гърло или тонзилит

Кога да потърсите лечение: Повечето сухи кашлици отшумяват сами. Домашните средства и лекарствата за кашлица, които се продават без рецепта, могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Ако смятате, че кашлицата ви може да е нещо по-сериозно, свържете се с вашия личен лекар.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ И ЛЕКУВАМЕ ВЛАЖНА КАШЛИЦА

Този вид кашлица е съпроводена с плътен лепкав секрет, отделяща се от лигавицата и жлезистите клетки. По-известна като „продуктивна“ кашлица, тя може да бъде „остра“, с продължителност под три седмици, или „хронична“, с продължителност до няколко месеца.

 

Много често  е предшествана от сухо, неприятно, дразнещо кашляне и сухота в гърлото. Повявата ѝ е част от други видове неразположение, предизвикани от вируси, бактерии или сезонна настинка.  Още при появата на първите симптоми на сухота и дразнене в гърлото трябва да се вземат мерки за облекчаване и лекуване на инфекцията, за да се предотврати появата на влажната, отхрачващата кашлица.

Кога да потърсите лекарска помощ: Повечето случаи на влажна кашлица отшумяват от само себе си. Домашните средства и лекарствата за кашлица, които се продават без рецепта, могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Свържете се с вашия лекар, ако кашлицата продължава повече от три седмици или сте:

  • изкашляте гъста, жълто-зелена слуз;
  • имате задух или хрипове;
  • имате висока температура;
  • имате лека болка в гърдите.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ И ЛЕКУВАМЕ ПРИСТЪПНА КАШЛИЦА 

Пристъпната кашлица е силна и неконтролируема кашлица, която е изтощителна и болезнена. Може да ви е трудно да дишате и дори да повръщате. Много често това са и симптоми на коклюш или познат още като магарешка кашлица. 

 

Други причина за това могат да бъдат и състояния на астма, задушаване, пневмония или туберкулоза.

Кога да потърсите лечение: Коклюшът (магарешка кашлица) е заразен, но може да бъде диагностициран в началото, когато симптомите са подобни на настинка. Ако симптомите ви се влошат след една до две седмици и развиете болезнена и изтощителна кашлица, трябва да се свържете с медицинско лице. Можете да лекувате коклюш с предписани антибиотици.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ И ЛЕКУВАМЕ ЛАЕЩА КАШЛИЦА 

Този вид кашлица е особено характерен при децата и се появява при възпаление или вирусна инфекция, която причинява подуване на горните дихателни пътища, което затруднява дишането.

Снимка: Canva

 

Кашлица има характерен „лаещ“ звук и може да причини дрезгав глас и пискливо дишане. Обикновено този вид кашлица засяга деца на 5 години и по-малки. Вирусната инфекция е заразна до три дни след началото на симптомите или спадането на температурата.

Кашлицата се характеризира със сухота и дразнене в гърлото и има лаещ характер, като може да се съпровожда и с дрезгавост на гласа. 

Кога да потърсите лечение: Лаещата кашлица обикновено отшумява сама за по-малко от седмица. При тежки случаи вашият лекар може да препоръча или да предпише стероиди или лечение с инхалатор.

 

 

Ако кашлицата се влоши,  продължи повече от три седмици и се появят следните симптоми, потърсете незабавно лекарска помощ:

  • поява на гъст, жълто-зелен секрет;
  • хрипове;
  • висока температура;
  • лека болка в гърдите.

ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА КАШЛИЦАТА

Без значение какъв вид кашлица имате, ето някои домашни средства, които можете да ви помогнат да облекчите симптомите: 

  • потърсете сиропи за кашлица, които се продават без рецепта и съдържат мащерка;
  • таблетки за смучене за гърло;
  • правете гаргара със солена вода 4 до 5 пъти дневно;
  • увеличете влажността на въздуха или вземете топъл душ или вана, за да разредите натрупания секрет по дихателните пътища;
  • пийте много вода или топли напитки;
  • добавете към водата си естествени съставки, които са антибактериални, противовъзпалителни, антимикробни или могат да помогнат за разреждане на секрета, като: черен пипер, канела, карамфил, мед, чесън, джинджифил, лимон, корен от блатен аир, мента, мащерка и куркума.

 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

 

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

 

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK