В Аюрведа - холистична медицинска система от Индия, в зависимост от водещия природен елемент, съществуват 3 принципа (доши), характеризиращи човешкото тяло - Вата, Питта и Кафа. Те ръководят биологичните и психологични функции на тялото, ума и съзнанието и предопределят предпочитанията на хората към храните, техния вкус и температура. Те регулират също така здравето на телесните тъкани и интензитета на изхвърляне на токсините. Освен за физическото тяло, те предопределят и голяма част от емоционалния ни облик - страхове, меланхолия, емпатия и любов. 

Снимка: iStock

Вие сте с Вата, ако:

Имате фина костна структура и трудно качвате килограми. Имате нисък процент на мазнини в тялото си. Не можете да се похвалите с пищен бюст. Ръцете и краката ви са вечно студени. Трудно заспивате. Обичате да се движите.

Чувствителни сте и лесно сменяте настроенията си. Склонни сте да изпадате в меланхолични състояния, които редувате с бурно изявена радост. Тревожите се за много неща, независимо дали случили се или потенциални.

Водещ елемент: въздух

Препоръчва се да:

Избягвате горчиви и люти храни. Дългата консумация на леки, сухи и студени храни, които са особено популярни през лятото, не са подходящи за вас. Тялото ви има нужда от сготвена храна, топла и с достатъчно мазнина . Препоръчително е да консумирате повече риба и авокадо. Избирайте храни, богати на белтъчини и въглехидрати. Нека студените и сурови храни са в намалено количество.

Вие сте с Питта, ако:

Имате средно развита мускулатура. Изпитвате глад и жажда, дори да сте се хранили неотдавна. Вечно ви е топло, дори навън да е зимна буря. Активни сте в нощните часове.

Интелигентни и амбициозни сте. Имате добро чувство за хумор. В емоционален план си падате по крайностите, особено когато става дума за негативни чувства. Ако намразите някого, е завинаги. Бързо се разгневявате. Ревнувате партньора си, понякога и без причина.

Водещ елемент: огън

Препоръчва се да:

Избягвайте киселото, соленото и лютивото. Консумирайте цитрусови плодове и туршии в малки количества. Полезни за вашето тяло са стипчивите храни, на умерена температура, сготвени с малко повече от средното количество мазнина – зехтин или масло. Хранете се по-често, но по малко.