Медитацията е лесна духовна практика за фокусиране на съзнанието върху настоящия момент и трениране на мозъка за контрол върху мисленето. Медитацията буквално спасява човешкия живот от стрес, като прояснява ума, водейки до дълбоко спокойствие, радост и в крайна сметка – повишено щастие. Да се научите да медитирате не е трудно, просто следвайте следващите 6 стъпки за начинаещи. Поемете дъх и…

Стъпка 1

Намерете тихо и спокойно място, където да се усамотите за известно време. Седнете в удобна поза ( "лотос" с кръстосани крака под таза или друга) и изправете гръбнака си, но без да се пъчите излишно.

Стъпка 2

Притворете очите си (ще ви помогне да се концентрирате, като изключите визуалния свят) и направете няколко бавни вдишвания, докато дишането ви не се успокои. Направете още няколко дълбоки вдишвания през следващите 1-2 минути, за да отпуснете тялото си от главата до пръстите на краката.

Стъпка 3

Съсредоточете ума си върху чисто физическите усещанията, които тялото ви чувства – без значение комфортни или дискомфорт са те – като топлота, прохлада и т.н. Наблюдавайте ги мислено, но без да им придавате голямо значение.

Стъпка 4

Изберете нещо, върху което напълно да фокусирате съзнанието си – като вдишването и издишването, естествения шум в ушите или топлината на дланите – и посветете цялото си вниманието на него. Съсредоточете се върху това усещане и се опитайте известно време мислите ви да не успяват да бягат в друга посока.

Стъпка 5

Съвсем нормално е в началото мислите ви да бъдат неспокойни и хаотични, но щом забележите това, върнете незабавно вниманието си върху дишането – всяко вдишване и издишване, което правите от носа до най-долната част на белите дробове в областта на корема – и обратно нагоре. След няколко секунди умът ви ще се успокои и ще възвърнете концентрацията си върху настоящия момент.

Стъпка 6

Задръжте концентрацията си така в продължение на поне 10-15 минути и след като почувствате съзнанието си прояснено, отворете очи, за да видите отново света. Фокусираната медитация ще ви помогне след практиката да задържите ума си ясен през целия ден. Затова я практикувайте рано сутрин след събуждане, когато мозъкът е все още неорганизиран, както и вечер преди лягане, за да успокоите съзнанието си преди сън.