Започваме с най-лесния трик

Знаете ли, че не е никак случайно, че в много заведения, ако си поръчате чаша кафе, с нея ще ви поднесат и чаша вода, без да сте я поискали? Това си има своето обяснение. Всички знаем, че кофеиновата напитка е диуретик, а водата ще компенсира дехидратиращите й свойства. Затова преди изобщо да сте отпили глътка кафе, изпийте чаша вода.

Намалете количеството на захарта

Ако не можете да пиете кафето си без захар, то намалете количеството й. Здравословното дневно количество захар за жени е 6 чаени лъжички. Една или най-много две лъчижки са напълно достатъчни, за да подсладите сутрешната си напитка. Так ще оставите повече захар за следобедната сладка глезотия.


Не използвайте изкуствени подсладители

Излишно е да го казваме, но изкуствените подсладители не са най-доброто начало на деня за организма ни. Те се свързват често с повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Обичате кафе с мляко или сметана? Ето с какви продукти да ги замените

Когато добавяте към кафето мляко, гледайте то да е органично. И това съвсем не спада към съветите, които следват модата. Доказано е, че органичното мляко съдържа по-голямо количество здравословни мазнини. Други алтернативи са бадемовото или кокосовото мляко. Те са полезни и ще направят разсънващата сутрешна напитка по-здравословна, защото обикновено са направени изцяло от натурални съставки.


Снимка: istockphoto.com

Още един начин да намалите захарта – подправките

Един от най-добрите трикове, с които да намалите захарта в кафето, е да добавяте така популярните и често използвани в сладкарството (и не само) подправки като канела, джинджифил, индийско орехче и карамфил. Те ще добавят допълнителен аромат и вкус към дъхавата напитка и ще увеличат антиоксидантните свойства на кафето.


Добавете чисто какао

Още един чудесен и ароматен начин да обогатите вкуса на кафето, като едновременно с това се насладите на богатото на антиоксиданти какао, които носят редица ползи за здравето.