Разпространеното разбиране, че кафето помага при отслабване, потвърдиха американски учени от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. Резултатите от изследването на специалистите сочат, че ободряващата напитка действа противоположно на ефекта от нелегалния канабис.

Експертите анализирали ефекта на кафето и канабиса, като установили, че пушачите на марихуана се изкушават от похапването на вкусни снаксове (бисквити или шоколад), тъй като психоактивнитното вещество активизира части от мозъка, свързани с апетита. Противоположно на това, консумацията на кафе потиска глада и желанието за похапване.

Настоящото изследване на университета подкрепят предишните доказателства, че хората, които ежедневно пият две чаши кафе след диета, са по-способни да запазят теглото си. Това предполага, че кафето може да помогне на хората да бъдат слаби, не само като ускорява метаболизма, но като ги прави по-малко гладни.

Проучването анализирало биологичните ефекти при пиенето на кафе сред 47 души, които трябвало да се въздържат от горещата напитка за един месец, след което да консумират четири чаши дневно през втория месец и осем чаши дневно през третия. Тримесечното проучване измерило стотици биологични маркери в кръвта на пиещите кафе.

Специалистите са открили съединения в кръвта, които са произвеждани от ендокабиноидната система на организма, отговорна за надрусването при пушенето на марихуана. Нивата на тези съединения намалявали в кръвта на хората, които пият кафе - особено по 8 чаши дневно.

"Ендоканабиноидните пътища могат да оказват влияние върху поведението при хранене - класическият случай е връзката между употребата на канабис и снаксовете", заявява ръководителят на изследването д-р Корнелис.