Липсата на настроение, ниското самочувствие и понижено сексуално желание са част от причините, които са свързани с ниско либидо. Мнозина са засегнати в определен момент от живота си. В някои случаи може да се дължи на медицински проблем, но по-често основната причина са ежедневните ни навици. Докато ниското либидо обикновено не е проблематично, то може да повлияе на взаимоотношенията и самочувствието на човек.

След като представихме първавтора и трета част на натуралните методи за повишаване на сексуалното желание и възможности, следва втора част със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов.

Цинк

Известен като афродизиак, цинкът е основен минерал, участващ в повече от 100 химични процеси в организма. Както при витамин D, нивата на цинк в тялото са тясно свързани с нивата на хормоните. Едно проучване, което измерва тази връзка, установи, че ограничаването на приема на цинк от храни понижава нивата на тестостерон при здрави мъже. Както се очаква, хранителните добавки с цинк при мъжете с недостиг на минерала също повишават нивата на тестостерон. Друго проучване измерва ефектите на цинк върху безплодни мъже с ниски или нормални нива на тестостерон. Изследователите откриват значителни ползи за тези с ниски нива, включително повишен тестостерон и брой на сперматозоидите. Те обаче не намериха никаква допълнителна полза за мъже с нормални нива. При елитни спортисти, приемането на цинк всеки ден помага за намаляване на нивата на тестостерон след 4-седмичен режим на тренировки с висока интензивност. В светлината на тези изследвания, цинкът може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон, ако имате ниски стойности или имате недостиг на цинк. Приемът на цинк също изглежда полезен, ако искате по-ефективно възстановите от упражнения с висока интензивност.

Накратко: Приемането на цинк е най-полезно и ефективно при тези с ниски нива на цинк или тестостерон или при тези, които в момента тренират усилено.

Ашваганда

Ашваганда е друга билка, използвана в древната индийска медицина. Използва се предимно като адаптоген, което означава, че помага на тялото ви да се справи със стреса и безпокойството. Едно проучване тества ползите от прием върху качеството на спермата при безплодни мъже, които получават 5 гр. на ден за период от три месеца. Мъжете в това проучване имат 10-22% повишение на нивата на тестостерон. В допълнение, партньорите на 14% от участниците забременяват. Друго проучване предполага, че ашваганда увеличава производителността, силата и загубата на мазнини, като същевременно повишава значително нивата на тестостерон. Понастоящем изглежда ашваганда помага за повишаване нивата на тестостерон при хора подложени на стрес, вероятно чрез намаляване на хормона на стреса – кортизол.

Накратко: Изследвания показват, че ашваганда може да помогне за повишаване нивата на хормони, като същевременно подобрява сексуалната функция и телесния състав на тялото.

Йохимбин

Йохимбин дълго време е използван от африканците като афродизиак. Често е наричан “естествената виагра”. Смята се за подходящо средство за борба с мъжката импотентност, въпреки че клиничните изпитвания засега не подкрепят тезата. Има доказателства обаче, че има благотворно действие при жени с ниско либидо. Йохимбин се свързва и с някои странични ефекти, особено ако човек е предразположен към тях. Те включват: зачервяване на кожата, възбуда, тревожност, безсъние, засилено уриниране, главоболие. 

Тестостеронът е решаващ за много аспекти на здравето и телесния състав

Интересното е, че са на разположение стотици хранителни добавки за повишаване на тестостерона. Само няколко от тях обаче имат значителни изследвания зад гърба си. Повечето от тези добавки ще имат значителни ползи при хора с проблеми с плодовитостта или ниски нива на хормони, витамини, минерали, либидо. Някои от добавките са най-полезни за спортуващи и хора подложени на диета, при които често се наблюдава значително понижение на хормони поради ограничителен или стресов режим.

Хората трябва да внимават с използването на билкови продукти.

Някои хранителни добавки могат да взаимодействат с лекарства.

Поради тази причина при налично заболяване е важно преди прием да се консултирате с вещо лице – лекар.

Секс терапия

Сексуалното желание е свързано, както с физически, така и с психологически компоненти. Дори когато човек има физическо състояние, което засяга либидото, като диабет, подобряването на емоционалната и психологическата реакция към секса може да подобри либидото и сексуалното функциониране. Индивидуалното консултиране може да помогне за справяне с негативните възгледи за секса, ниското самочувствие и други вторични причини за намалено либидо, като депресия и тревожност.

Кога да посетите доктор

Ако човек е загрижен за намалено либидо, то лекар може да предложи съвети и информация за потенциални причини и лечение. Лекарите, които познават алтернативни и допълващи лекарства, също могат да помогнат на човек да избере природни средства. Може да е необходимо посещение на лекар при:

- внезапно спадане на либидото;

- допълнителни симптоми, като високо кръвно налягане или болка;

- възникване след започване на ново лекарство;

- причиняване на сериозни проблеми във връзката или стрес.

Заключение

Има големи разлики в сексуалните желания и либидото на хората, което е напълно естествено. Важно е да се отбележи, че по-ниско либидо от това на другите хора, не е задължително нещо лошо. Ако човек обаче иска да повиши либидото си, има много начини, чрез които да го направи. Те включват следване на хранителен режим, редовно спортуване, намаляване на стрес, прием на хранителни добавки и фокусиране върху подобряване на интимните отношения. Ниското либидо е сложен въпрос, включващ психологически и физически компоненти. Познаването на причината може да помогне на човек да намери най-доброто решение.