В миналото медицинската литература е оказвала силно пренебрежително отношение по отношение на женската физиология. Клиторът изобщо не се споменавал в учебници и статии в много страни по света.

Медицината дълго време била против клитора
За последните 300 години са направени множество естетически операции на пениса и само една на клитора. Същевременно обаче по цял свят, и най-вече в африканските страни, е широко разпространено изрязването на клитора, за да не усети жената никакво удоволствие при секса и да не се изкушава. През всички тези години въпросът за чувствителността на клитора изобщо не бил тема на медицински проучвания. В много учебници от преди 1998 липсва съществена информация за клитора като орган. До 1990 г. никой не знаел как точно е устроен клитора. Урологът Хелън О’Конъл от Кралския институт в Мелбърн провежда изследване с помощта на магнитно-резонантна томография и през 1998 г. публикува получените резултати. Подобни изследвания, но при мъжете се правят от 1970 г. 

Революция в оргазмите
През 2009 г. френската изследователка Одил Бюисон и доктор Пиер Фолде публикували първите резултати от изследване с ултразвуково стимулиране на клитора и направили връзката между пещеристите тела и чувствителността на влагалището. Това революционно откритие сложило край на противопоставянето на вагиналния и на клиторния оргазъм. 

Клиторът има само една функция - удоволствие 
Той не е свързан нито с репродуктивната способност на жената, нито с отделителната система. учените все още не са открили какво е неговото значение за еволюцията. Счита се, че клиторът има само една функция - да доставя удоволствие на жената. Д-р Елизабет Лойд провежда изследване, с което доказва, че 75% от жените не могат да достигнат до оргазъм по време на проникване без стимулация на клитора. Светът отдавна се отказа от твърдението на Фройд, че клиторният оргазъм е признак за незряла сексуалност.

Клиторът е много по-голям, отколкото си мислим
На въпроса какво е клитор, по-голяма част от хората отговарят, че това е малко месесто топченце на върха на срамните устни. Но това всъщност е само част от клитора. Останалата се намира във вътрешния таз. Главичката, която се вижда над срамните устни, може частично да е закрита с кожа, като качулка. По-навътре клиторът преминава в пещеристите тела, които могат да са с размери, колкото мъжки пенис. При възбуда, тези тела се наливат с кръв и уплътняват влагалището по стените му. Клиторалните луковици, разположени под кожата на малките срамни устни, при възбуда също се изпълват с кръв, при което входа на влагалището става изключително чувствителен. 

Клиторът прилича на пениса
По анатомия клиторът много наподобява мъжкия пенис. Видимата и най-чувствителна част на клитора също се нарича глава. И макар по размери да е по-малка, тя е два пъти по-чувствителна от мъжката. В главичката на мъжкия член има 4000 нервни окончания, а при клитора те са 8000. Чувствителността на клитора е различна при различните жени. При някои пряката стимулация при някои жени може да причини дори болка, при други кожата, с която е покрит да прави достигането до оргазъм трудно. Някои жени си правят операции, пдобни на мъжкото обрязване. с цел да се освободят от препуциома и да достигат по-лесно оргазъм. 

Клиторът еректира
Возбудата провокира приток на кръв към пещеристите тела - клиторът набъбва, а тъканите около него стават с по-наситен цвят. Това е ерекцията на клитора. При някои жени той се увеличава до 3 пъти, при други почти не променя размера си. Клиторът реагира на стимулация много по-бавно, отколкото мъжкия пенис - 30 секунди след началото. След оргазъм клиторът постепенно се връща към предишните си размери. 

Клиторът е в различни размери 
Това зависи най-вече от гените на жената и половите хормони. Клиторът и пенисът се развиват от една и съща ембрионална тъкан. Въпреки това размерът не е свързан със степента на удоволствие, което жената може да изпитва по време на секс. 

Вагиналният оргазъм зависи от разположението на клитора
Мари Бонапарт не можела да достигне до оргазъм нито със своя мъж, нито с никого от своите четирима любовници. Но много лесно стигала до оргазъм при мастурбация. Тя провела изследване, измервайки вагините на 50 жени. През 1924 г. тя въвежда правилото на големия палец. Според него, ако клиторът е разположен на по-малко от 2,5 см от входа на влагалището, жената много лесно стига до оргазъм при проникване. Колкото по-голямо е това разстояние, толкова по трудно фрикциите въздействат на нервните окончания и вагиналният оргазъм става трудно постижим. През 2010 г. доктор Ким Уолън и доктор Елизабет Лойд публикуват резултатите от подобен експеримент, като потвърждават изводите, направени от Мари Бонапарт.  

Порното няма да научи жените да докосват клитора си 
По-голяма част от порно филмите показват манипулации с клитора като част от секс игра, а не като стъпка към женското удоволствие. Дори и във филмите с изключително женско присъствие, ролята на клитора не е представена достоверно. Играта с него често е груба или съвсем кратка. Порнографията не само игнорира психофизическите особености на хората и техните сексуални практики, но и формира лъжливи представи за желанията и потребностите. 

Женският оргазъм не е по-сложен от мъжкия
Разпространено е убеждението, че жените достигат оргазъм по-трудно от мъжете. От гледна точка на физиологията на женския организъм това не е така. Според изследванията на д-р Алфред Кинси, 45 % от жените мастурбират и могат да получат оргазъм в рамките на 3 минути. Тези данни не са много по-различни от тези за мъжете. Това означава, че причината за трудното постигане на оргазъм с партньор не е тайнствената женска природа, а не достатъчно познания, сексуални експерименти с партньора и психологическото натоварване, което не позволява на жените да се отпуснат.