На 6 май, преди 160 години, в Пршибор, Чехия се ражда малкият Зигмунт, който по-късно става известен невролог и психолог, а последователите му се наричат фройдисти. Освен като основател на едно от теченията в психотерапията - психоанализата, Фройд е известен и с това, че разделя женския оргазъм на незрял /клиторен/ и зрял /вагинален/. Че самият той не е получавал такъв оргазъм е повече от ясно, с оглед пола му и доказателствата за това в лицето на децата му Анна и Ернст. Но освен това, Фройд прави тези заключения без никакви емпирични данни.

Незрелият, клиторен оргазъм, според Фройд, е лесен за постигане, достатъчно е малко мастурбация или орална любов.

Зрелият, вагинален оргазъм обаче, той смело нарича "малка смърт". При него има фойерверки, мускулни спазми, звезди в очите, може да премине в маточен и да разтресе цялото тяло.

И така жената, която не получава вагинален оргазъм често стига до извода, че нещо не й е наред. Любовните романи са пълни с горещи откъси, в които героинята се тресе от възбуда, еротичните филми преливат от сцени, в които Тя се вие като змия само от няколко тласъка, а в реалността нещата съвсем не са така.

Попитахме сексолога д-р Врабчев какво не й е наред на една жена, която получава само клиторен, но не й вагинален оргазъм. "Това е една съвсем нормална жена!", отговори ни той. Оргазмът е оргазъм, независимо от това по какъв начин е достигнат и с кои органи. Удоволствието може да е различно по интензитет, но винаги е удоволствие.


Свършването всъщност е физически рефлекс на тялото. Това означава, че да получава оргазъм е изначално заложено в жената. За силата на вагиналния оргазъм са отговорни мускулите на вагината. Ако имате проблем с достигането до това удоволствие, опитайте да правите упражненята на Кегел и да тренирате с нефритено яйце.

Френските сексолози твърдят, че колкото повече мастурбира една жена, толкова повече свиква с това действие и след това успява да свършва винаги с мъжа до себе си.

А за получаването на оргазми от всякакво естество с пълна сила важи правилото на Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече. Колкото повече и по-често правите секс, толкова по-добър ще бъде той и до по-силни оргазми ще стигате.