Една от основните отговорности, които имаме когато се грижим за своето здраве и това на нашите близки е да следим срока на годност на хранителните продукти вкъщи.
За съжаление има храни, които могат да се окажат отровни след изтичането на валидния период.
Сред тях са:
#Сиренето
Някои видове меки сирена, като бри, синьо сирене и камамбер се считат за деликатеси, точно заради характерните за тях плесени.
Да, те придават този вкус, който толкова харесваме. С тази разлика, че не бива да ги бъркаме с образуващите се с времето мухъл и гъбички.
#Полуфабрикатите
Готовите храни са особено практични, но крият своите рискове. Заради съдъжанието им на консерванти и други стабилизатори и овкусители те подлежат на по-бързо разваляне.
#Червеното месо
С времето месото се покрива с плесени, които се развиват в дълбочина и отстраняването на повърхностните петна мухъл не решават проблема.
За съжаление варенето или дълбокото замразяване, попарването или изрязването също не са решение.
#Морските дарове
Слагаме акцент на мидите (стриди) и скаридите.
Дори ако пакетът е леко отворен, минали е срокът на годност - съдържанието се счита за неконсумативно.