Какво да подарите на здравословно хранеща се капризна приятелка? На колежката си? На шефа си? Нещо вкусно, полезно и все пак - лично, може би? Така не само ще покажете внимание, но и подаръкът ви ще е неповторим. Коледа е след няколко седмици – имате достатъчно време да потренирате, за да направите някоя от тези вкусни изненади съвършена:
Чатни от ябълка
Този вкусен сос е подходящ за солени, но и за сладки храни и напомня на сладко с подправки. За едно малко бурканче ще са ви нужни: 2 ябълки, 1 с.л. масло, 1 ч.л. корен от джинджифил, 2 карамфила, ½ ч.л. канела, 2 с.л. стафиди и ¼ чаша вода. Нережете ябълките на малки кубчета. Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете подправките. След като усетите аромата им, добавете ябълката и водата и гответе на среден огън, докато водата се изпари. Поставете в красиво бурканче с панделка (на снимката горе).
Mюсли с плодове и ядки
Хрупкаво мюсли се приготвя лесно – наведнъж ще станат няколко симпатични пакетчета от него. За любимата ми рецепта ще са ви нужни 1 чаша овесени ядки, ½ чаша ръжени ядки, ¼ чаша сурови ядки по избор, ¼ чаша белен слънчоглед, ¼ чаша сушени боровинки и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте всичко и печете на 180 градуса като разбърквате през десетина минути докато мюслито добие златен загар. При желание можете да добавите подправки – канела, ванилия, или кокосови стърготини. Охладете и сипете в хартиена торбичка. При опаковането има и опция за добавяне на натрошен шоколад – за наистина сладък подарък.
Празнични печени ядки
Ядките, изпечени със сгряващи подправки, са истински деликатес. За да ги приготвите вземете сурови бадеми, кашу и орехи. За 100 грама ядки, смесете 2 с.л. мед, 1 ч.л. канела, ½ ч.л. смес къри, 1 с.л. настъргана портокалова кора. Разбъркайте ядките с меда и подправките, после разстелете върху хартия за печене. Печете на 170-180 градуса за 20-25 минути, като от време на време разбърквате. Ядките изглеждат много добре в красиво бурканче или копринена торбичка.
Маслини с лимон и розмарин
Купете зелени и черни маслини без костилка. В бурканче поставете скилидка чесън, няколко зрънца черен пипер, ситно нарязан лимон заедно с кората и стрък розмарин. Подредете маслините и залейте със зехтин. Затворете и декорирайте бурканчето – изрежете малко парче ленен плат и направете шапчица с връзка, например.
Бонбони с фурми и ядки
Тази рецепта е по-лесна, ако разполагате с паста от фурми. Може да си я набавите от магазин за арабски стоки или да си приготвите пастата сами, като накиснете фурми във вода, изцедите ги добре и след това ги пасирате. Така получената паста смесете със ситно смлени ядки по избор, подправете с ванилия или кардамом и размесете добре докато получите ‘’тесто’’ от което лесно да оформите кръгли бонбони. Оформете всеки бонбон и оваляйте в кокосови стърготини, сусамови семена, чиа, ленено семе, какао или канела. Подредете бонбоните в малка кутия и вържете с красива панделка.
Със съдействието на www.artofrealfood.com