Храните ли се пред компютъра? Моите наблюдения постоянно доказват, че храненето пред стимулиращия екран пречи на всеки режим за разумно хранене. Когато сме разсеяни, лесно приемаме повече храна, а сигналите за ситост остават нечути.

Нищо чудно, че повечето приковани, пред компютъра хора увеличават теглото си.

Скорошно изследване от университетите Колумбия и Питсбърг предупреждава, че когато прекарвате повече време във Facebook, рискувате да влошите самоконтрола си и да посегнете към храни и напитки, които се отразяват негативно на фигурата ви. Този ефект е особено силен, ако прекарвате повече време на стените на близки хора, с които сте в добри отношения – учените твърдят, че усещането за топъл контакт подобрява самочувствието ни и в резултат на това самоконтролът спада и лесно избираме нездравословни храни.

В същото изследване учените свързват дългия престой в социалните мрежи с наднормено тегло  – това предполагам не е изненада за никого – седенето не изразходва енергия, пречи на правилното дишане, влошава стойката и увеличава стреса – ключови фактори в повишаването на теглото.

Можете през следващата седмица да направите следния експеримент: обърнете внимание колко често се чувствате изкушени да хапнете пред компютъра или смарт телефона си. Вместо да хапвате пред екрана, седнете на спокойно място – дори това да е маса с купа плодове или вазичка с цветя. Изследвания показват, че храненето в ралаксираща и красива обстановка ускорява сигналите за ситост и ни помага да контролираме теглото. Хранете се съзнателно: обръщайки внимание на ароматите, структурата, цвета , рецептата, дори звука на храната. Това ще обогати сетивното преживяване и ще ви помогне да се храните с цялото си същество – точно обратното на ефекта на компютъра.

Пишете ни как се справихте.

Със съдействието на www.artofrealfood.com