Тази програма, която ни предлага американската диетоложа Тара Крафт, е отлична профилактика за много болести, тъй като изчиства тялото, повишава имунитета и подобрява обмяната на веществата. Комбинацията между балансирана лека вечеря и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове прави диетата изключително здравословна, а резултатите от нея - дълготрайни.

1-ви ден

Закуска и обяд: Витаминозен сок от зелена ябълка и зелечуци

Продукти за 1 порция:
1 зелена ябълка
1 кочан къдраво зеле (кале)
1/2 лимон
2 резена целина

Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.

Вечеря: Салата Никозия със сьомга

Продукти за 4 порции:
2 големи яйца
1 чаша зелен почистен фасул
1/2 чаена лъжичка морска сол
1 кочан маруля с отстранени външни листа
1/2 чаша нахут, накиснат и изцеден
2 домата, тънко нарязани
1 консерва висококачествена сьомга, изцедена от олиото
2 с. л. червен винен оцет
1 с.л. дижонска горчица
1 ч. л. мед
2 с. л. студено пресован зехтин

Яйцата се сваряват и се оставят настрана. В отделен съд с половината от морската сол се подправя водата и се сварява зеленият фасул. След 8 минути врящата вода се излива, фасулът се облива със студена вода и се отцежда. В 4 чинии се разпределят марулата, нахутът и доматите. Към всяка порция се добавя парче сьомга и по полоника яйце. Зеленият фасул се нарежда най-отгоре.

За салатения сос се смесват червен винен оцет, горчица, мед и останалата сол. Постепенно се добавя зехтина, като се бърка непрекъснато. Салата се залива с получения дресинг и се сервира.

 

 

2-ри ден

Закуска и обяд: Витаминозен джинджифилов сок

Продукти за 1 порция:
2 супени лъжици джинджифил
1/2 зелена ябълка
1/2 лимон
1 чаша спанак
1 кочан къдраво зеле (кале)

Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.

* За повече сладост се добавят допълнително 1/2 ябълка или 1 щипка стевия.

Вечеря: Макарони с чесън и билки

Продукти за 4 порции:

1/4 чаша студено пресован зехтин
8 скилидки чесън, нарязани на тънко
2 стръкчета риган
1 чаша сухо бяло вино
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1 ч. л. босилек
1 ч. л. ситно нарязан розмарин
1/4 ч. л. морска сол
500 г безглутенови оризови макарони - лингуини
1 чаша рукола

В голяма тенджера се загрява зехтинът на умерена температура, добавя се чесънът и риганът и задушаваме за около 8 до 10 минути, като периодично разбъркваме до получаване светлокафяв оттенък. Изсипва се виното и се вари, докато сместа намалее с 1/3. Сваля се от огъня и се разбърква с останалите подправки и билки - магданоз, босилек, розмарин и морска сол. Междувременно сваряваме пастата според указанията на опаковката в голям съд с вряща подсолена вода. Готовата паста се изплаква със студена вода и се изцежда. Изсипва се в билково-чесновия сос. Пастата се сервира, гарнирана с рукола и магданоз.

 

3-ти ден

Закуска и обяд: Микс от краставица и кокосова вода

Продукти за 2 порции:
1/2 кочан къдраво зеле (кале)
1 ябълка
1 голяма краставица
1 чаша кокосова вода

Всички съставки се миксират в блендер, добавя се кокосова вода, отново се разбива хубаво и полученият нектар се пие веднага.

Вечеря: Веге бургер

Продукти за 4-6 порции:

250 г накиснат нахут, изцеден
1/2 чаша ситно нарязан лук
1 чаша фино смляни овесени ядки
1/2 чаша орехови ядки
1/2 ч. л. кимион
1 с. л. лимонов сок
2 с. л. магданоз
2 с. л. соев сос
4 с. л. студено пресован зехтин


За гарнитурата:
Няколко листа зелена салата
Тънко нарязани домати
1 авокадо, нарязано на тънко
дижонска горчица

В кухненски робот смесете нахута, лука, овеса, ореховите ядки, кимиона, лимоновия сок, магданоза и соевия сос и разбийте добре в продължение на 1 минута. Сместа се прехвърля в средно голяма купа и се оформя на 6 топки с размера на средно големи кюфтенца. В тиган загрейте 2 с. л. зехтин. Запържете 3 кюфтенца за около 2 минути от всяка страна до златисто кафяво. Повторете същото и с останалия зехтин и кюфтенца. Поставете кюфтенцата между две пресни или препечени филийки пълнозърнест хляб и гарнирайте с листенца маруля, резенчета домати и тънки колелца авокадо. Облейте с дижонската горчица.