Омазнен черен дроб е състояние характеризиращо се с натрупването на излишни мазнини в черния дроб. Наличие на определено количество мазнини е нормално, но твърде много може да се превърнат в сериозен здравословен проблем. Черният дроб е вторият по големина орган в тялото. Той помага за преработката на хранителни вещества от храни и напитки, филтрирайки вредните вещества.

Омазнен черен дроб и инсулинова резистентност

Предполага се, че омазняването на черния дроб се провокира от инсулиновата резистентност (ИР), която най-често е следствие от наднормено тегло и натрупване на мастна тъкан в областта на корема. ИР е метаболитно състояние, което включва повишени нива на свободни мастни киселини, циркулиращи в кръвния поток. При инсулинова резистентност мускулните, мастните и чернодробните клетки не реагират нормално на инсулина, което води до натрупване на хормони и високи нива на захари в кръвта. В резултат се увеличава риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови болести.

Затлъстяване на черен дроб

Затлъстяването на черния дроб се наблюдава, когато мастните молекули започнат да се натрупват в чернодробните клетки. Наличието на тези затлъстели клетки води до възпаление на черния дроб и увреждане на околните тъкани. Състоянието омазнен черен дроб е известно също като чернодробна стеатоза. Най-често протича безсимптомно и ако не бъде адресирано своевременно, може да доведе до чернодробно увреждане. За щастие, заболяването е предотвратимо и лечимо с промени в начина на живот.

Ролята на черния дроб за здравето

Най-забележителни сред над 500-те функции, в които участва черният дроб, са:

  • съхраняване на витамини и желязо;
  • превръщане на гликогеновите запаси в готова за използване глюкоза, когато нивата на захарта в тялото паднат под нормалното;
  • унищожаване на старите червени кръвни клетки и производство на жлъчка за разграждане и обработка на хранителните вещества.

Черният дроб е част от естествената система за детоксикация на тялото. Той помага за почистването на тялото (заедно с кожата, белите дробове, бъбреците и червата) от токсините, на които сме изложени всекидневно. Ясно е, че черният дроб пречиства нас, а дали ние можем да направим нещо, за да му помогнем да прави това по-добре? Ще научим в статията.

Снимка: iStock

Различни видове омазняване на черен дроб

Има два основни типа мастно чернодробно заболяване: неалкохолно и алкохолно. Омазняването на черния дроб може да се появи и по време на бременност, въпреки че е рядкост.

Неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD)

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е, когато мазнините се натрупват в черния дроб при хора, които не пият много алкохол. Ако имате излишни мазнини в черния дроб и нямате медицинска история за употреба на алкохол, може да получите диагноза NAFLD. Неалкохолният стеатохепатит (NASH) е вид NAFLD. Това е, когато натрупването на излишни мазнини в черния дроб е придружено от възпаление

Алкохолна мастна чернодробна болест (AFLD)

Редовната консумация на алкохол уврежда черния дроб. Алкохолното мастно чернодробно заболяване (AFLD) е най-ранният стадий на чернодробно заболяване, свързано с алкохола. Ако няма възпаление или други усложнения, състоянието е известно като обикновен алкохолен мастен черен дроб. Алкохолният стеатохепатит (ASH) е вид AFLD. Това е, когато натрупването на излишни мазнини в черния дроб е придружено от възпаление, което също е известно като алкохолен хепатит.

Колко алкохол може да се пие е често задаван въпрос, на който отговорът е индивидуален.

Ако се припознавате в част от описаните симптоми, то най-вероятно консумирате повече, отколкото тялото може да понесе и са необходими бързи действия от ваша страна.

Омазнен черен дроб – Характеристики

Омазнен черен дроб имаме тогава, когато се наблюдава прекомерно натрупване на триглицериди (мазнини) под формата на мастни капчици в хепатоцитите (чернодробните клетки). Неалкохолна чернодробна стеатоза се диагностицира, в случай че:

  • Има акумулиране на триглицериди в над 5% от хепатоцитите.
  • Това акумулиране не е причинено от прекомерна алкохолна консумация

Кой е застрашен от омазняване на черен дроб?

Чернодробно омазняване

Данни сочат, че над 25% от населението има омазнен черен дроб. Тенденцията е към повишаване на тези проценти, тъй като основните рискови фактори обхващат все повече хора. Най-обхванатите групи като процентно съотношение са хората с наднормено тегло, както и тези, които консумират често алкохол.