На теория хората могат да се тъпчат с колкото си искат нездравословни храни, без да се страхуват от допълнителни рискове за здравето си или от това, че няма да се поберат в дънките си. Ново чудодейно хапче ускорява метаболизма на организма, за да му помогне да разгражда захарта и мазнините по-ефективно.

Изследователи от САЩ са установили, че излишъкът на магнезий изглежда забавя способността на митохондриите да произвеждат енергия, съобщава „Сън”.

Изтриването на гена, кодиращ белтъка, който контролира потока на магнезий, MRS2, намалява количеството, което постъпва в клетката. Това по същество засилва метаболизма, което позволява на организма да преработва мазнините и захарите по-ефективно. Първоначално учените изпробват теорията си, като редактират гените при мишки, за да възпрепятстват потока на магнезий.

Те откриват, че гризачите са останали слаби, въпреки че са се хранили с високомазнинна храна.

След 20-седмично тъпчене с висококалорични храни учените дават на половината от мишките лекарството, а на другите - плацебо.

Изследването, публикувано в списание Cell Reports, установява, че хапчето позволява на животните да останат "стройни" дори при същата високомазнинна диета.

Освен че са намалили теглото си, мишките са имали и по-ниски нива на холестерол и кръвна захар в сравнение с контролната група.

Това предполага, че лекарството се бори и с всички здравословни последици от лошата диета. Изследователите отбелязват, че при мишките, на които не е дадено лекарството, но са се хранили със същата висококалорична диета, се наблюдава увеличаване на телесните мазнини.

Снимка: iStock

Д-р Мадеш Мунисвами, който ръководи изследването, казва: „Когато дадем това лекарство на мишките за кратко време, те започват да губят тегло. Ще продължим развитието му".

Неговият екип е подал заявка за патент за лекарството и възнамерява да проведе изпитания върху хора през следващите няколко години, пише още БГНЕС.