Свалянето на телесно тегло е на дневен ред за много хора, особено при отминаване на зимата и настъпване на топлите месеци от годината. Във връзка с това начинание възникват много въпроси – по какъв начин е най-подходящо да се постигне отслабването, как да сваляме килограми по-бързо и каква храна да приемаме.
От онлайн аптека Гален споделят повече информация и полезни навици, които могат да ни помогнат да отслабнем без стриктно спазване диета.

Възможно ли е отслабването без диета?

Много хора искат да започнат спазването на хранителен режим с цел постигане на калориен дефицит и отслабване, но процесът по изпълнението на всяко изискване към него е труден, особено при известна динамика в ежедневието.

Възможно е да отслабнем и без диета. Но как?

На първо място, това че искаме да отслабнем без диета, не означава, че не трябва да внимаваме с какво се храним. Подборът на здравословни хранителни продукти, богати на витамини, минерали, аминокиселини е важна стъпка от процеса по загуба на тегло. Не бива да забравяме да добавим към своите дневни порции храни, богати на диетични фибри, които да подобрят храносмилането, и антиоксиданти, които да ускорят метаболизма и да помогнат в процеса по изхвърляне на токсините. По този начин, без да броим калориите си, чрез консумация на храни с повишено съдържание на протеини и витамини и понижено количество въглехидрати, ще постигнем калориен дефицит, без да се налага да броим калории.

Второто важно обстоятелство е активността. Освен подходящ начин на хранене, ние трябва да си осигуряваме ежедневна физическа активност, която да ни помага да отслабваме без диети.

Полезни съвети за отслабване без броене на калории

Броенето на калории понякога може да бъде не само трудно и дразнещо занимание, но и много ограничаващо, което да повлияе върху мотивацията ни да отслабнем с диета. Диетолози дават следните съвети, които са лесни за спазване и много ефикасни в процеса на премахване на излишните килограми.

Пийте повече вода
Хидратацията е много важна за отслабването. Приемът на вода потиска апетита, помага за храносмилането, транспортирането и усвояването на хранителни вещества, както и изхвърлянето на непотребните такива. Консумацията на вода помага за прочистване на тялото от токсините.

Хранете се бавно и дъвчете
Когато се храним бързо и не сдъвкваме добре своята храна, тя достига до стомаха на по-големи и недостатъчно добре преработени частици. Това, от своя страна, затруднява обработката и храносмилането.
Освен това са необходими около 20 минути, за да достигне сигнала от мозъка към тялото, че е нахранено. Когато се храним бавно и внимателно, ще забележим колко по-малко количество ни трябва и ще избегнем неприятното чувство, до което води преяждането.

Движете се повече и тренирайте
В основата на поддържане на здравословно тегло без диети, са тренировките и физическата активност. Подходящо е да се насочим към активности, които ни удовлетворяват на физическо и ментално ниво.

Не се органичавайте от junk food, но и не прекалявайте
За да функционира правилно един организъм, той се нуждае от всякакви хранителни вещества, включително мазнини и въглехидрати. Junk food-ът е известен и любим за много хора. Можем да отслабнем и без да го изключваме от своето меню. Важно е просто да се ограничим в количеството.

Избягвайте “емоционалното хранене”
Консумацията на храна поради емоционални причини, съпроводени с депресивни състояния, силна тревожност и стрес, трябва да бъде елиминирано. Това води до преяждане, пречи ни да отслабнем и може да доведе до хранителни разстройства.

Кои билкови хранителни добавки подпомагат отслабването?

Съществуват доказани със своята ефективност хранителни добавки, които могат да подпомагат отслабването без диети:
зелен чай – счита се за една от най-популярните растителни добавки за детокс. Той съдържа катехини, които могат да увеличат метаболитната активност и да помогнат за изгарянето на мазнините;
гарциния камбоджа – това е плод от тропическо дърво, който се използва като добавка за отслабване. Счита се, че намалява апетита и пречи на тялото да превръща въглехидрати в мазнини;
хром – това е минерал, който помага за регулирането на кръвната захар и апетита. Приемането му под формата на хранителна добавка може да съдейства за контролиране на апетита и подобряване на хранителните навици.

Съществуват още много добавки, които могат да ни помогнат да отслабнем, като кората на грейпфрут, лимон или портокал. Тя съдържа вещества, които могат да помогнат за ускоряване на метаболизма и намаляване на апетита. Можете да използвате запарка от свежи или сушени кори, или да ги приемате като добавка на екстракт от цитрусови кори. От аптека Гален препоръчват преди прием да се консултирате с лекуващ лекар.