Не можете да не изядете целия пакет чипс? Науката казва, че проблемът не е във вас, а в нездравословната храна. Експерти казват, че ултрапреработените храни са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.
Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установява, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни.
Откритието идва като шок, разкривайки, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.
„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в BMJ.
„Ултрапреработените храни са пристрастяващи за много хора", казва един от авторите на изследването - Крис ван Тулекен, цитиран от БГНЕС.
„Когато хората се пристрастят към храната, това почти винаги е ултрапреработена храна“, добави Тулекен.